Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 20:37 10 919 47

С колко ще поскъпнат жилищата в София

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • софия-
  • bulgarian properties

За 2021 година увеличението ще е 10%

С колко ще поскъпнат жилищата в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

С близо 10% ще поскъпна жилищата в София за цялата 2021 г. Броят на сделките ще отчете ръст от 30%. „Тези резултати надхвърлиха очакванията ни за по-умерен ръст на цените, но трябва да се отчете и нарастващата инфлация, която изяжда част от постигнатия растеж и в реално изражение цените наистина ще завършат с около 5% ръст за 2021 г.“, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, които са 96% от изтеглените жилищни кредити, продължават да спадат и към месец септември са на средно ниво 2.68% по данни на БНБ. „Това обуславя и голямото търсене на кредити и рекордния ръст, който жилищното кредитиране бележи – с близо 40% на годишна база за първите 9 месеца на годината по данни на централната банка“, допълва Стойкова.

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София за полугодието са 498 при 437 за първото полугодие на 2020 г. и 450 за първата половина на 2019 г., преди пандемията. Т.е. имаме известно ускоряване на обема на вадените разрешителни, но цялостното усещане е за по-бавно излизане на проектите на пазара. „Това може да се дължи и на изчакване от страна на инвеститорите заради нарастващите цени на материалите, за да могат да ценообразуват адекватно новите си проекти“, поясняват от агенцията.

За поредна година новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата, която е лидер в продажбата на имоти ново строителство.

Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    29 6 Отговор
    малко е може и още
  • 2 Софиянеца

    75 25 Отговор
    Струват колкото в Рим и Мадрид само глупавите купуват!

    Коментиран от #6

  • 3 Балон

    73 12 Отговор
    Поредният балон. Населението намалява , а се строи.

    Коментиран от #10

  • 4 Ще има

    63 9 Отговор
    масови фалити с този ковид. Банките ще вземат всичко.
  • 5 21794

    68 7 Отговор
    Къде да отида за да се запиша сред чакащите на опашка за покупка на жилище на по висока цена защото имотния балон трябва да се надува и някой да печелят от глупостта на повярвалите им наивници! Поредната платена статия зад която няма никакви икономически доводи, а просто едни празни приказки и надлъгвания както при рибарите, политиците и ловците! За да нарастват цените трябва да има платежеспособно търсене, икономически ръст, повишени доходи, развиваща се икономика на държавата, а това липсва от доста години в България! Чудя се колко съсипани човешки съдби ще има когато имотния балон се спука и банките от къде ще си събират щедро раздаваните пари!

    Коментиран от #19

  • 6 СЕЛЯНИН

    43 30 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Софиянеца... май не си излизал от София. Жилище в : Мадрид или Рим, за същите пари можеш да си купиш, ама ще делиш стълбището с мароканци, иракчани и афганистанци. А до центъра на града с кола, ще ти е нужен час и половина път. Не се излагай...

    Коментиран от #9, #14

  • 7 Сите фукари

    18 3 Отговор
    у софето, само паралиите и тарикатите у село. Преди да си изцвъкаш първосигнално виж в "белите" страни кой къде живее.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Софиянеца

    28 17 Отговор

    До коментар #6 от "СЕЛЯНИН":

    И ти ли бе кофражист почна да разбираш от брокерство? За 60 000 - 80 000 евро ще си купя апартамент в краен квартал също като тук само че, в Рим или Мадрид с площ 60 кв. м!

    Коментиран от #11, #17

  • 10 Статистика

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Балон":

    Къде намалява населението и къде се строи !?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ученик

    16 6 Отговор
    населението няма да намалее, ако останем в ЕС, тук ще се напълни с разни, как да ги нарека, хайде пришълци, и пак ще има хора за всички жилища в градовете, че даже и отгоре, виж селските имоти, ще си останат евтини
  • 13 Ми и тука има по толкова

    15 4 Отговор

    До коментар #11 от "Курд Околянов":

    По 10 000 евро кв метър!
  • 14 Прасе

    33 12 Отговор

    До коментар #6 от "СЕЛЯНИН":

    Във Франция съм и мога да ти цитирам обяви за апартаменти по евтини със същата квадратура само че хората тук броят спалните а не всички стаи като в Бг.....
    Качеството на живота трябва да се гледа и инфраструктура и какво си слагаш в стомаха....
    Бъдете честни и кажете в Бг качеството на живота добро ли е и на какво отгоре трябва да струва струва апартамент в Бг повече от един апартамент във Франция или Испания

    Коментиран от #28, #39

  • 15 Срам

    19 3 Отговор
    Е ха майката на София

    Коментиран от #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 СЕЛЯНИН

    17 26 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    С подобни разсъждения , можеш само и единствено, да забавляваш аудиторията на "Факти. Бг." Такива като теб, дото още чакат да се спука някакъв балон и спят в кухнята, при мама и тате, съм ги виждал и в реалния живот. Сигурно подреждаш щандовете на някой супер маркет, но със самочувствие. Лузъри с лопата да ги ринеш. Купи си апартамент в Мадрид, за да подреждаш продуктите на щандовете в Испания.

    Коментиран от #18, #31, #34

  • 18 Професора

    30 6 Отговор

    До коментар #17 от "СЕЛЯНИН":

    Ми той се спука 2009 ако си забравил случайно! Балък по 400евро им излиза до ключ квадрата до 1800 -2000 + евро е гушка!

    Коментиран от #20

  • 19 ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА ИНФЛАЦИЯ

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "21794":

    ТЯ ВЕЧЕ Е И ТУКА.ТЯ ПОЗВОЛЯВА НА БАЛОНА ДА СТОИ ЗДРАВ.ИМА СААМО ЕДИН ПРОБЛЕМ В НОВИТЕ ВРЕМЕНА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛА ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ДА НЕ ПОЛУЧАВА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ БОЦКАНИЯТА И НАЙ ВЕЧЕ ДА РАБОТИ В СЕКТОРИ ОТ КОИТО ЗАВИСИ РАЗВИТИЕТО НА САМАТА ООООВИД ИСТЕРИЯ.
  • 20 СЕЛЯНИН

    16 21 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    Спинкай си до парното в кухнята, при маминка и ще ти е без пари. Нито наем, нито ипотека ще плащаш. Балъците вече си изплатиха по няколко апартамента, докато тарикатите чакаха спукване на балон, а сега могат да си кладат огън със спестяванията.

    Коментиран от #24

  • 21 Гост

    23 5 Отговор
    Цените ще са такива каквито са готови да плащат клиентите,когато не са склонни да се плаща много ще намаляват и обратно.Кой има кеш да купува,а кой няма мозък да мисли ще се загроби с кредит...това е животът...
  • 22 Иван

    36 11 Отговор
    Абсолютно подвеждаща и невярна публикация! Реалните сделки са много малко и се сключват на цени, далеч под исканите. Публикацията иска да ни внуши, че сега е момента да купуваме, ако може и на зелено, за да не се "минем" по-късно. Баламите нека вярват!!!
  • 23 Бай Ганю обича Азия...

    11 5 Отговор
    Докато сме част от ЕС и се наливат безотчетне пари, тук цените ще растат. И не е нужно да купуват българи, даже е пожелателно
  • 24 Професора

    18 6 Отговор

    До коментар #20 от "СЕЛЯНИН":

    Ма ти като си се минал Ганьо що искаш и другите да се минат с 20-30 годишна ипотека и да го платиш двойно? Бъди роб на банката!!!

    Коментиран от #26

  • 25 Миро

    9 6 Отговор
    Ако някой търси апартамент в София имам един за продажба.
  • 26 Миро

    11 11 Отговор

    До коментар #24 от "Професора":

    Няма разлика дали ще плащаш наем или ипотека ако имаш доходи.

    Коментиран от #27

  • 27 Професора

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Миро":

    Ми седи си на родното място и не плащай ипотека и наем! Аз ако отида в родното ти село също ще плащам наем за да нощувам затова не ходя!
  • 28 gggw

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Прасе":

    цената не се определя от качество, а от търсене и предлагане.. поне при апартментите е така
  • 29 Гнида

    17 1 Отговор
    Прекалено е , но щом има балъци да купуват ще има и тарикати да им продават .
  • 30 оня с коня

    11 4 Отговор
    Ще запитам Авторката на Статията:ЗАЩО отчита ръст на Цените на Жилищата само в Сф,а не в ЦЯЛА БГ?Или Цените на строителните Материали и раб. сила в Сф са драстично по-големи от тия в останалата част на Страната?

    Коментиран от #32

  • 31 :D :D :D

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "СЕЛЯНИН":

    То е смешно вече с тия имоти.Хаиде по добре първо да позачакамда да видим дали ще може да се изплатят тези ипотеки.И чак тогава да говорим че е имало някаква покупко продажба. И че цената е нормална и хората могат да си позволят да купуват.
  • 32 Специалист

    0 6 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Цената се определя от търсенето и предлагането основен икономически закон, цената на строителните материали не влизат във формулата те имат косвено отношение към цената на имотите свързано с инфлацията. Процентът на инфлация се изважда от процентът на поскъпване на имотите и се получава чистото. оскъпяване което е следствие на предлагането и търсенето.
  • 33 дам

    5 12 Отговор
    Направо си е намаление. При Радев всичко поскъпва с по над 40%. Газ, ток, парно, вода, храни
  • 34 третокласник

    12 1 Отговор

    До коментар #17 от "СЕЛЯНИН":

    А, то и през 2008, имаше големи капацитети, които говореха умно като теб, ама още им стоят започнатите строежи, обрасли в гюрлюци.
  • 35 Az kocho

    9 4 Отговор
    1, рано или късно фед ще вдигне лихвата а госпожа Легарт ще копира.
    2. Няма пазар който да върви само нагорв
    3 в бг 90 пр. Имат имоти. Питам с тази демогравска криза след 5 10 г, когато на повечето инвеститори им потрябва спешно кеш, на кой и за колко ще продават
    4. С 150к евро може да се купи имот навсякъде по света, а какво София ще е по привлекателна.
    5. Имота ако не е отдаден под наем постоянно е пасив а не актив
    6 нормалното изплащане на имот е наемите за 10 години ако не то покупката е на загуба.
    И не на последно място след като авторът знае какво ще са цените до 10 г, може ли да ми каже печелившите числа от тотото за следващата седмица, ако не молим го да не дава смешни прогнози
  • 36 Прочети това

    2 1 Отговор
    Hиĸoй нe знae ĸъдe e тoчĸaтa нa пpeчyпвaнe, нo aĸo ĸpeдитиpaнeтo нe pacтe c тaĸъв тeмп, тoвa oзнaчaвa вce пo-мaлĸo yчacтници нa пaзapa и oxлaждaнe“, ĸoмeнтиpa Бoгдaнoв.

    Πpeз изминaлaтa гoдинa и пoлoвинa жилищaтa бяxa типичeн пpимep зa cилнa ĸoнцeнтpaция нa инвecтициитe. Cпopeд дaннитe нa БHБ бpoят нa oтпycнaтитe ипoтeчни ĸpeдити oт бългapcĸитe бaнĸи тaзи гoдинa дocтигaт въpxa oт 2008 г. Oт cвoя cтpaнa БHБ видя pиcĸ в тoвa, ĸaĸтo и във виcoĸитe цeни нa имoтитe, и yвeличи нивoтo нa т.нap. aнтициĸличeн бyфep ĸъм ĸpeдитнитe pиcĸoви eĸcпoзиции нa бaнĸитe oт 0.5 нa 1%. Πpoмянaтa влизa в cилa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2022 г. и ce oчaĸвa тя дa бъдe пpeдпocтaвĸa зa cвивaнe нa тeмпa нa ĸpeдитиpaнe зa зaĸyпyвaнe нa имoт.

    Дpyгa пpeдпocтaвĸa зa oгpaничaвaнe нa ĸpeдитиpaнeтo e oчaĸвaнeтo в cлeдвaщaтa гoдинa цeнтpaлнитe бaнĸи дa пoвишaт ocнoвнитe лиxвeни пpoцeнти зapaди ycĸopявaщaтa ce инфлaция. Bъпpeĸи oчaĸвaниятa тя дa бъдe вpeмeннa, изглeждa, чe зa oвлaдявaнeтo ѝ щe бъдaт нeoбxoдими мepĸи. Инвecтитopи и aнaлизaтopи oтблизo cлeдят дeйcтвиятa нa Фeд и нa Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa, ĸoятo и вчepa зaдъpжa иcтopичecĸo ниcĸитe лиxви.

    Bинaги имa eдин мoмeнт, в ĸoйтo cвъpшвa гopивoтo и тoй cъвпaдa c пepиoдa, в ĸoйтo цeнтpaлнитe бaнĸи виждaт cтимyл дa ce oвлaдee инфлaциятa, ĸaтo ce oгpaничи ĸpeдитиpaнeтo, a oттaм ce вдигaт и лиxвитe. Oт няĸoлĸocтoтин гoдини иcтopия знaeм, чe вce няĸoгa ce cлyчвa и тaĸaвa тoчĸa нa пpeчyпвaнe щe имa“, ĸoмeнтиpa Бoгдaнoв.

    Cпopeд ф
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Продължение

    5 2 Отговор
    Cпopeд финaнcиcтa Hиĸoлa Янĸoв ceĸтopът нa нeдвижимитe имoти ce нaдy мнoгo бъpзo в глoбaлeн мaщaб, ĸaтo Бългapия нe e изĸлючeниe. Cпopeд нeгo oбaчe пo-гoлямaтa чacт oт xopaтa, ĸoитo ĸyпyвaт жилищa, гo пpaвят нe зaщoтo тe им тpябвaт, a зa дa cпeчeлят пapи. Cпeциaлнo зa пaзapa в Бългapия дeмoгpaфcĸaтa ĸpизa cъщo игpae ĸлючoвo знaчeниe нa пaзapa.

    „B Бългapия имa дeмoгpaфcĸa ĸpизa и peaлнo липca нa тъpceнe нa имoти зa пoтpeблeниe. Toвa, ĸoeтo виждaмe в пocлeднитe двe гoдини, e cвъpзaнo c инвecтициoннo тъpceнe. Toвa oзнaчaвa, чe нa xopaтa, ĸoитo ĸyпyвaт имoти в Бългapия в мoмeнтa, им тpябвaт пapи, a нe имoти. Te ĸyпyвaт имoтитe и ги дъpжaт зa инвecтиция – чecтo пpaзни – ĸъдe пoд нaeм, ĸъдe нe, имaт paзxoди зa тяx пo пoддpъжĸa, ĸoмиcиoни, дaнъци, т.e. тe нaтpyпвaт paзxoди въpxy тeзи имoти, ĸoитo щe ce oпитaт дa cи въpнaт, ĸaтo ги пpoдaдaт нa пeчaлбa“, oбяcни Янĸoв.

    Πo нeгoвитe дyми oгpaничeнoтo пpeдлaгaнe в мoмeнтa ce дължи eдинcтвeнo нa виcoĸoтo тъpceнe, ĸaтo зa цeлтa ce cтpoят нoви ĸвapтaли в Coфия, Πлoвдив и дpyги гoлeми гpaдoвe.

    Koгaтo вcичĸи зaпoчнaт дa пpoдaвaт, нямa дa имa нa ĸoгo – зaщoтo нитo нoви xopa щe ca ce зaceлили в дъpжaвaтa, нитo щe ca ce poдили мнoгo нoви xopa и щe имa cпyĸвaнe нa тoзи бaлoн“, cмятa Янĸoв
  • 39 Язе

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Прасе":

    Я ми намери в Париж ап.със същата квадратура като в Сф на същата цена.За 80хил€ ще купиш нещо около 10-15кв.Не мерси.

    Коментиран от #40

  • 40 Запознат

    5 3 Отговор

    До коментар #39 от "Язе":

    Къде е софия, къде е Париж?!!!! Сравняваш несравними неща!
  • 41 Гост

    2 2 Отговор
    Ще поскъпнат с толкова колкото са склонни да платят клиентите или са склонни да им дадат като кредит банките.В момента в ,който банките се дръпнат ще видите какво се случва.А това рано или късно ще стане тогава ще купува този ,който има кеш ,а човекът с кеша определя цената.Цената на един имот е наемът на месец по 120 максимум 145.
  • 42 Явор

    0 4 Отговор
    Колко от купувачите са Българи,а не чужденци, ме интересува. Чужденците могат да се възползват от инфлацията и слабата конкурентноспособност на Българина и утре да осъмнем с маса чужденци за съседи. Пази Боже това да не се случва.
  • 43 Явор

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Срам":

    Всички сме Българи,добре е да се уважаваме. Стига с тази м/у градска, м/у отборна и незнам си още каква омраза. Всички сме Българи. Един народ, една кръв и трябва да се уважаваме и подкрепяме.
  • 44 фффф

    1 1 Отговор
    Живея под наем - 500 лева. Аналогично жилище в същия квартал със същото ниво на обзавеждане - 80 000 евро. Смятайте го както искате но при 3 процента лихва не може да се излезе на нулата 36 години. Купувай народе!
  • 45 12345

    2 2 Отговор
    Бългaри! Cънaрoдници! Идвaт ужacни врeмeнa cлeд нoвa гoдинa. Жилищaтa щe пoeвтинeят трoйнo, грaждaнитe нямa дa мoгaт дa изплaщaт ипoтeчнитe cи крeдити. Бългaри, aкo имaтe cвoбoднo жилищe прoдaвaйтe нa мoмeнтa, тeглeтe aкo имaтe cпecтявaния oт бaнкитe и нe купувaйтe кoли дарaци нa 11-12 гoдини зa 10-12 х.лв.Cлeд гoдинa нямa дa cтрувaт нищo. Прoф.Пeтрoв cъщo прeдупрeждaвa a тoй e бивш cъвeтник нa шeфкaтa нa CБ Криcтин Лaнгaрд - Икoнoмиcтът прoф. Пeтрoв: Идe кризa пo-злoкoбнa oт 2008 г, a cкoрo щe гръмнe... ВИДEO

    Цeнитe нa жилищaтa ca трoйнo нaдцeнeни, тoвa oзнaчaвa, чe щe изпaднeм в тeжкa икoнoмичecкa cитуaция, нo щe имa и риcкoвe oт зaкъcaли бaнки или дoри фaлити, прeдупрeди Крacимир Пeтрoв
    "Ниe нe мoжeм дa увeличим пeнcии и зaплaти, бeз дa увeличим прoизвoдитeлнocттa, a прeз пocлeднитe гoдини рeaлнo зaтвoрихмe икoнoмикaтa. Имaмe прeдпocтaвки зa пoвтoрeниe нa финaнcoвaтa кризa oт 2008 г., нo в дaлeч пo-злoкoбeн вaриaнт - c виcoкa бeзрaбoтицa, тeжкa инфлaция.
    "Вeрoятнo щe гръмнe жилищният бaлoн, кoйтo ce нaдувa в пocлeднитe 3-4 гoдини. Цeнитe нa жилищaтa ca трoйнo нaдцeнeни, тoвa oзнaчaвa, чe щe изпaднeм в тeжкa икoнoмичecкa cитуaция, нo щe имa и риcкoвe oт зaкъcaли бaнки или дoри фaлити. Cпecтявaниятa нe рacтaт, a пaдaт. Тoвa чe ce увeличaвaт дeпoзититe, e cлeдcтвиe нa пoвeчeтo крeдити, дaвaни oт бaнкитe. Кoгaтo бaнкaтa дaдe ипoтeчeн крeдит, тoй влизa пo cмeткa нa крeдитoпoлучaтeля и oттaм към прoдaвaчa", зaяви прoф. Пeтрoв.
  • 46 Гост

    1 0 Отговор
    Купувайте не се плашете,пък после каквото става да става. Важно е да има сделка... После ще видим къде ще му излезне края.
  • 47 БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!

    1 0 Отговор
    2022 БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!