Отидете към основна версия

3 146 6

Имотен скандал между военновъздушните сили и община Куклен

  • куклен-
  • ввс-
  • имот-
  • пуп-
  • строителство

Общината е разрешила смяна на ПУП на имот до военно поделение

Командването на Военновъздушните сили е завел иск срещу Община Куклен заради промяна на подробен-устройствен план в местността „Капсида". Тя се намира в землището на Куклен, като през последните години там се обособява като индустриална зона, а много предприятия започват да изграждат своите бази.

В случая ВВС оспорва промяната на ПУП на имот, който е частен и се намира непосредствено до военното поделение на 24-та авиационна база на поделението край Крумово, уточнява Trafficnews.bg. Теренът е със статут на земеделска земя, като собственикът му, който е агенция за недвижими имоти е поискал да се промени предназначението му. Имотът от 16 дка ще бъде за производствени и складови дейности с възможност до 80% застрояване и 2,5 кинт.

Оспорването на военните е, че имотът е съседен до поделението. Непосредствено до него се намира пост с въоръжена охрана,чийто периметър включва и имота, предмет на одобрения ПУП. Всяко движение на хора и техника, както и строеж на сгради попада в зоната за охрана и отбрана на часовия. Военнослужещите имали законно право да използват оръжието си при нарушаване външния периметър на охрана и отбрана.

Административният съд обаче е отхвърлил молбата на военните според тях Община Куклен изцяло са спазили законната процедура за промяната на ПУП. Съвсем различен е предметът на спора, ако се касае за възможни бъдещи изисквания при процедиране на последващо инвестиционно проектиране и разрешаване на строителство.

Нещо повече – самият имот е продаден на частната фирма от Министерството на отбраната, като в договора не са предвидени ограничения за купувача на имота, свързани с начина на използване и застрояване.

Ето защо съдът намира,че не се констатират основания за отмяна на ПУП, като е отхвърлил жалбата на военните. Те могат да обжалват във ВАС.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Накъде върви строителството

    С 1.8% се е понижило производството в строителството в Европейския съюз (ЕС) през декември миналата година спрямо същия месец на 2020-та, сочат даннит ...
    18.02.2022
    3 356
    8
  • Нова голяма инвестиция край Пловдив

    Инвестиция от 10 млн. лв. ще реализира Hi Tech компания, която работи в сферата на производството на металорежещи машини. Турско-германската компания ...
    13.01.2020
    10 006
    15