Last news in Fakti

31 Януари, 2022 09:37 3 128 6

Имотен скандал между военновъздушните сили и община Куклен

  • куклен-
  • ввс-
  • имот-
  • пуп-
  • строителство

Общината е разрешила смяна на ПУП на имот до военно поделение

Командването на Военновъздушните сили е завел иск срещу Община Куклен заради промяна на подробен-устройствен план в местността „Капсида". Тя се намира в землището на Куклен, като през последните години там се обособява като индустриална зона, а много предприятия започват да изграждат своите бази.

В случая ВВС оспорва промяната на ПУП на имот, който е частен и се намира непосредствено до военното поделение на 24-та авиационна база на поделението край Крумово, уточнява Trafficnews.bg. Теренът е със статут на земеделска земя, като собственикът му, който е агенция за недвижими имоти е поискал да се промени предназначението му. Имотът от 16 дка ще бъде за производствени и складови дейности с възможност до 80% застрояване и 2,5 кинт.

Оспорването на военните е, че имотът е съседен до поделението. Непосредствено до него се намира пост с въоръжена охрана,чийто периметър включва и имота, предмет на одобрения ПУП. Всяко движение на хора и техника, както и строеж на сгради попада в зоната за охрана и отбрана на часовия. Военнослужещите имали законно право да използват оръжието си при нарушаване външния периметър на охрана и отбрана.

Административният съд обаче е отхвърлил молбата на военните според тях Община Куклен изцяло са спазили законната процедура за промяната на ПУП. Съвсем различен е предметът на спора, ако се касае за възможни бъдещи изисквания при процедиране на последващо инвестиционно проектиране и разрешаване на строителство.

Нещо повече – самият имот е продаден на частната фирма от Министерството на отбраната, като в договора не са предвидени ограничения за купувача на имота, свързани с начина на използване и застрояване.

Ето защо съдът намира,че не се констатират основания за отмяна на ПУП, като е отхвърлил жалбата на военните. Те могат да обжалват във ВАС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Какви сили!?

    Коментиран от #2

  • 2 дету ти фърчат

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    из главата
  • 3 Българин

    16 0 Отговор
    Време е спорът да се реши междусъседски т.е. ВВС да вдигне единственият си изтребител и да направи нов ПУП

    Коментиран от #4

  • 4 б@лх@рин

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    а ти мое да дигаш саморета или само се возиш 😁
  • 5 Нека си строят

    9 0 Отговор
    И какъв е проблема картечарите в кулата да си охраняват периметъра, а строителите да му мислят - нали имат решение на Административният съд, нека видим кой е по-силен в убежденията си. Те строителите и без това са от "кварталите"
  • 6 ВВСеднали

    2 2 Отговор
    Ако сте БА, да отменят решението си, но за американски подлоги и това което е летището е много!