Отидете към основна версия

35 688 40

Съседите строят уникално съоръжение

  • истанбул-
  • летище-
  • ататюрк-
  • парк-
  • имоти-
  • цени-
  • жилища

Бившото истанбулско летище „Ататюрк“ се превръща в Национален парк „Ататюрк“

Летище „Ататюрк“ в южната европейска част на Истанбул дълги години беше едно от най-големите и натоварени в региона. Бившето вече летище заема един от най-добрите и обширни парцели в рамките на града, като същевременно има добра транспортна достъпност. Общата площ на летището е 8,5 милиона квадратни метра. От тях около 5,2 млн. кв.м ще бъдат Национален парк, а останалите 39% ще останат летище за военни, товарни и държавни нужди.

Програма за озеленяване

Най-значимата трансформация на района ще бъде засаждането на около 132 500 дървета. Няма много примери за такава мащабна програма за озеленяване в света и нито една в рамките на столичен район. Тези нови дървета ще позволят на бъдещите поколения на околните райони да живеят близо до „белите дробове на града“. Територията на националния парк ще бъде разделена на функционални пространства. Докато някои ще дойдат тук, за да се насладят на природата и да дишат чист въздух, други ще предпочетат това място за почивка, забавление, спорт и интересни събития с многобройни атракционни точки.

Природната зона на парка няма да се ограничава само до гората, а ще има и излаз на морето. По коридорите, минаващи през крайбрежната зона, ще бъде възможно да се стигне до новия 885-метров кей с изглед към Мраморно море. Тези два компонента на парка ще осигурят голямо природно разнообразие. Градските власти изчисляват, че новият национален парк ще привлича повече от 1 милион посетители на ден и ще се превърне в едно от най-атрактивните места в Истанбул, подобно на Сентрал парк в Ню Йорк.

Местни жители и стойност на недвижими имоти

Местните жители и малките предприятия ще имат голяма полза от този проект. Тъй като летището беше един от най-удобните центрове в транспортната система на Истанбул, жителите ще оценят лесния достъп до зоните в близост до парка. Тези две качества не са евтини в нито един мегаполис.

За местните фирми ще разкриват редица възможности за работа в парка. Служителите на фирми с офиси в района ще могат да релаксират в него по време на обедните почивки и след работа. Поради значителното намаляване на броя на полетите, пристигащи и заминаващи от терминалите, те ще се възползват от намалените нива на шум и замърсяването на въздуха.

Новите, мащабни жилищни проекти срещат съпротивата на местните жители, тъй като се опасяват, че ще бъдат принудени да напуснат домовете си. Поради това жилищата в нови сгради бързо се разпродават. И колкото по-близо е завършването на парка, толкова по-високо ще бъде търсенето, а оттам и стойността на недвижимите имоти. Затова съветът на брокери е желаещите да купят имот сега, а не да изчакат приключването на проекта.

Места за атракция, събития и обществени пространства на парка

Всички разбират привлекателността на природната местност, която съчетава зелената гора и синьото море. Но какво да кажем за инфраструктурата? На първо място, за жителите на близките райони паркът ще осигури наскоро открита модерна болница, старчески дом и много детски площадки.

Редица жилищни пространства за отдих и забавление ще бъдат отворени за широката публика. В спортните комплекси ще може да се играе тенис, футбол, баскетбол, кънки на лед и много други спортове. Тренировъчни площадки, алеи и пътеки на открито ще позволят на хората да спортуват за собствено удоволствие. За заинтересованите от образователни програми ще бъдат изградени библиотека, лекционна зала, кабинети и музеен комплекс. Това ще осигури практическо обучение в аерокосмическата промишленост, технологиите, хуманитарните науки.

Паркът ще се превърне и в място за мащабни събития. Ще има места за международни изложения и редица обществени събития, както и паркинг. В парка ще има и открит амфитеатър и сценични площадки за музикални и развлекателни събития.

Околности и имоти

Сефакьой, Флоря, Атакьой, Бакъркьой и Йешилкьой са районите около националния парк, които ще бъдат най-пряко засегнати от реконструкцията на летището. През цялата история на Истанбул и съществуването на летището много от тези райони вече са напълно развити и носят огромни печалби от недвижимите имоти, разположени в техните граници.

Изключение от тази тенденция са районите на север и северозапад от границите на старото летище. Повечето от тези територии се намират в района на Сефакьой. Това са местата с най-достъпен жилищен фонд в момента, непосредствено до новия национален парк.

През последните 5 години редица големи предприемачи изкупиха много от имотите около летището в очакване на този проект. Тогава цените бяха много атрактивни, тъй като имаше само слухове за реконструкцията на летището. Сега, когато това стана реалност, предпиремачите ще могат да реализират значителни печалби. Но тъй като строителството едва започва, частните купувачи на недвижими имоти също ще могат да направят солидна печалба.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 44 гласа.

Свързани новини