Отидете към основна версия

17 349 114

Спекулантите излязоха от българския пазар на жилища

  • адрес-
  • галин гавраилов-
  • imot.bg

По-малкият брой сделки не се отразява на цените

Снимка: М. Богданова ©

Имотният балон в България няма как да се спука, тъй като такъв не съществува, нито факторите за него са налични. Относно цените на жилищата, в краткосрочен план не се очакват резки промени, прогнозира в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg Галин Гавраилов, регионален мениджър на "Адрес недвижим имоти".

Как бихте определили пазара на имоти в момента?

Изключително стабилен. Въпреки спада в броя сделки, вече четвърто тримесечие, това все още не се отразява на цените. Трайко ниската безработица, повишените доходи в частния и държавния сектор поддържат силно кредитиране и достъпност за покупка. От пазара излязоха спекулантите и останаха хората, които действително имат нужда от имот или да продадат такъв.

Какъв тип имоти са най-търсени в момента?

Традиционно 80% от пазара са 2- и 3-стайни апартаменти, както и рязък скок в сделките с къщи около града.

Отново ли столицата и големите градове са фаворити при покупката на имот?

Да, най-предпочитани са, особено от хората с доходи в чужбина. Спадовете в броя сделки е умерен, докато в по-малките градове е осезаем.

Много често се говори за "спукване на имотния балон". Има ли изобщо балон или това е логично развитие на сектора?

Балон има само ако се спука. Всеки пазар има цикличност. Вероятно влизаме в такъв. Спукване на балон имаме при събитие тип "Черен лебед" т. е. събитие с трудно предвидим характер. Би се случило при банкова криза, рязко увеличение на безработица, пандемия но при пандемията количествените улеснения предотвратиха краха на много сектори. Престои да видим дали и какви препятствия ще има.

Кои външни и вътрешни фактори влияят на пазара на имоти в момента?

Към момента външните фактори са руснаците, които продължават да освобождават имоти по крайбрежието и да се финансират поради трудности в собствената си страна. Бъдещето приемане на еврото също. Вътрешните фактори които влияят са все още изгодните лихвени нива на ипотеките, значително по ниски от инфлацията, покачващите се доходи отново поради инфлацията, работещите в чужбина, които са сериозна част от сделките в България, родителите, които купуват за децата си и най-голямата група са така наречените купувачи за първи път, тези които създават семейства сега.

Бихте ли направили краткосрочна прогноза за сектора, и такава да кажем в близките една-две години?

В краткосрочен план не виждам резки промени. В следващите една две години вероятно охлаждането ще си е около нас като трябва да се наблюдават индикатори като лихви на ипотеките, доходи, безработица и така докато започне следващия възходящ цикъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 53 гласа.

Свързани новини