Отидете към основна версия

11 212 66

Съседите искат да въведат данък за пустеещи жилища

  • турция-
  • данък-
  • пустеещи-
  • жилища

Само в Истанбул празните жилища са 700 000 броя

Снимка: М. Богданова ©

Кризата с наемите в Турция, която засегна милиони граждани през последните 2 години, се превърна в един от обществените приоритети в страната. Миналата година правителството въведе таван от 25% върху увеличенията на наемите, а тази година мярката беше удължена.

Лимитът обаче не реши проблема и доведе до увеличаване на споровете между наемодатели и наематели. Наемодателите, които намериха прага на наема за неприемлив, поеха по друг път. Някои обявиха къщите си за продан, други дадоха жилищата си под наем на високи цени, а трети оставиха апартаментите си празни.

Асоциацията на инвеститорите в недвижими имоти (GYODER) обяви, че само в Истанбул има 700 000 празни къщи, наречени „призрачни къщи“.

Турция, подобно на много страни по света, планира да обложи празните жилища с данък, за да увеличи броя на апартаментите, които да се отдават под наем. Въпреки че условията на данъка все още не са ясни, самата новина беше достатъчна, за да накара собствениците на жилища да се тревожат.

Хакан Акдоган, президент-основател на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти за всички предприемачи (TÜGEM), каза, че кризата с наемите не може да бъде решена по този начин. „Когато им се каже, че не могат да държат домовете си празни, собствениците на жилища намират начин. Те подписват договори с роднини или познати, което води до бум на фалшиви договори. Трябва да се съсредоточим върху алтернативни решения. Например, както държавата субсидира социалните жилища или дава възможност на гражданите да намалят лихвите по кредитите чрез държавните банки, така може да е и с наемите“, казва експертът.

Хакан Акчам, президент на Камарата на агентите по недвижими имоти в Анкара, каза, че данъкът върху празните къщи може да доведе до измамни договори и следователно изисква строг контрол. Акчам каза, че в допълнение към данъка върху празните къщи трябва да има допълнителен данък за богатите хора, които притежават имоти.

„Ако гражданин притежава една или две къщи и купи трета, той трябва да плати допълнителен данък. Недвижимите имоти трябва да престанат да бъдат източник на доходи за известно време, за да се реши жилищният проблем“, каза той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.

Свързани новини