Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 11:23 4 196 21

На места наемите излязоха извън контрол

  • турция-
  • луксозни имоти-
  • наем-
  • повишаване

Месечната рента при луксозните имоти в Истанбул надхвърля 7300 USD

На места наемите излязоха извън контрол - 1
Снимка: М. Богданова ©

Скорошно проучване показа, че средната наемна цена за жилище от 100 кв.м в Истанбул се е повишила до 16 000 турски лири (590 USD).

Годишното увеличение на стойността на жилищните имоти намалява, но това не важи за наемите. Според проучване на Центъра за икономически и социални изследвания на Истанбулския университет Бахчешехир (BETAM) ръстът на наемните цени на годишна база се е ускорил от 110,8% през юни до 121% през юли. Годишната инфлация за миналия месец е 47,8%. В Истанбул годишният ръст на наемите е 109,5%.

Месечните наеми за някои луксозни апартаменти могат да достигнат до 650 000 лири (23 900 USD). В платформите за недвижими имоти има стотици обяви за такива апартаменти.

Най-скъпите къщи се намират в европейската част на града, особено в района на Бешикташ. Месечните наеми за луксозни, просторни и нови апартаменти в квартал Улус варират от 90 000 лири (3300 USD) до 400 000 лири (14 700 USD). В Бебек, същия район, месечните наеми за луксозни апартаменти могат да достигнат до 200 000 лири (7350 USD).

Историята не е по-различна от азиатската част на града. В квартал Çengelköy на област Üsküdar се отдава къща с пет спални за 250 000 лири (9 200 USD) на месец.

В квартал Acidabem месечният наем за апартамент с четири спални е около 145 000 лири (5330 USD).

В опит да постави цените на наемите под контрол, правителството наскоро удължи регламента, който ограничава увеличението на наемите до 25% за още една година, до юли 2024 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    6 5 Отговор
    И у нас така
  • 2 зевзек

    14 4 Отговор
    все пак трябва да се знае за какво плащаш, 17 милионен град мегаполис, срещу 1 милионно гето в София, ако се брои за европейски град, Истанбул е най големия в Европа, преди Париж и Москва

    Коментиран от #3

  • 3 Вуй

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "зевзек":

    Е яз изкам да кажа че мерако ми е таков

    Коментиран от #4, #21

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    От двайсет години наемите нямат нищо общо с цените на имотите, това е навсякъде по света и в бг.
    Това изкривяване се дължи на 20 годишното печатане на пари от централните банки което вече приключи. Наемите за разлика от цените обаче не могат да бъдат надувани неколкократно. Те се влияят от покупателната способност на населението. Когато наемът е силно надценен имотът ще стои празен. Хората ще наемат по малки апартаменти или ще се събират повече в един имот или просто ще се преместят в друг град.
    Сещам се за един пример - анекдот с госпожа жени Живкова която след като заграбила няколко декара в Драгалевци построила имение което не е обзаведено но пък му търси 10000 евро наем, ако не ме лъже паметта. Разбира се имението все още е празно а откраднатите пари са набити в тухли и керпич без това да носи някаква печалба. Може би ще има трудности и да го продаде, защото когато е инвестирала тези откраднати пари не е помислила че се намира в бг
    Тук има много крадци но все пак не толкова много че да купуват по няколко имения. Повечето от тях вече имат по няколко.

    Коментиран от #6

  • 6 Вуй

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Я я кажи за 568793 път къв срив иде, кажи ,че не сме разбрал ха ха ха
  • 7 Мен

    5 2 Отговор
    Междувременно агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate публикува своя анализ на пазара през третото тримесечие на годината. В него се казва, че е отчетено намаление както в цените, така и в сключените имотни сделки в страната.

    От компанията отчитат, че у купувачите на недвижими имоти се забелязва повече разум, като те не бързат да влизат в сделка, взимайки емоционални решения. Отчетите показват, че често се стига до намаляване на началната продажна цена на имота, а продавачите са склонни на компромиси.

    В София, например, се забелязва спад на сключените сделки, сравнено с предходното тримесечие - 7001 срещу 8615. Спадове се забелязват още в Пловдив и Варна, Бургас.

    Общият брой сключени сделки на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е съвсем по-малко от второто - 54 371. Налице е спад в сравнение със същия период от годината през 2022, когато сключените сделки са били 62 459 на брой.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Вуй

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мен":

    Разбирам,че живота ти е лош,но не ти ли писна ривере да преписваш и да приказваш едно и също,мислейки се за много умен а
  • 9 Зелка007

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мен":

    Щом ре агенциите почнаха да пишат такива забранени неща положението ще да е трагично, ххяхаа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вуй

    2 2 Отговор
    Ривере,само да си изплакал в тоя слънчев и хубав ден,ше ти търкам ушите

    Коментиран от #13

  • 12 турция европа ?!?!!?

    4 3 Отговор
    Каква Европа ми говориш и намесваш истанбул, турция е цялата е в Азия, имат една пиклива територия върху Европа, но това не ги прави европейци. Това са си абсолютно азиатски пародии на хора, какво европейско има в турчина бе АРЕ КАЖЕТЕ МИ БЕ !?

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Лудата надпревара за покупка на имот в България приключи. Най-бедното население се оттегля от пазара

    Периодът за продажба на един имот се увеличава. Хората обмислят по-внимателно покупките си, а продавачите са склонни на повече отстъпки. Въпреки това все още има време, докато продавачите напълно осъзнаят, че лудата надпревара за покупка на имот в България приключи.

    Това мнение изрази брокерът и собственик на агенция за недвижими имоти Димитър Калайджиев.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "турция европа ?!?!!?":

    Ти ходил ли си някога се Турция, бе?
    Май не си. Иди да видиш къде с братята турци.
    И си задай въпроса кога ще ги стигнем?
  • 16 Папагал

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Ала бала папагалааа
  • 17 Друг брокер

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Абсолютно си прав, и в нашата агенция имаме отчайващи резултати и вече успешно преговаряме с двама инвеститори да смъкват цени , иначе ще си останат с недовършени сгради, като 2008 г.

    Коментиран от #18

  • 18 Аз Кочо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Друг брокер":

    Не преговаряте, защото така или иначе пак ще има пишман инвеститори които така или иначе ще си спомнят за 2008.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.