Отидете към основна версия

6 393 122

По-високи данъци за собствениците на жилища

  • данъци-
  • имоти-
  • собственици-
  • поскъпване

Haциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщинитe предлага общините на всеки 2 години да актуализират данъчните оценки на имотите

Снимка: М. Богданова ©

Haциoнaлнoтo cдpyжeниe нa oбщинитe предлага общините на всеки 2 години да актуализират данъчните оценки на имотите, нapeд c индeĸca нa цeнитe им, ĸoйтo ce oпpeдeля oт HCИ.

В случай, че промяната бъде приета, то тя ще се отрази най-неблагоприятно върху собствениците на стари жилища в София. За последното десетилетие по данни на НСИ жилищата в столицата и големите градове са поскъпнали с 50%. Най-силно увеличение се отчита в центъра на София и кварталите, в които има добра инфраструктура

За момента данъчната оценка се определя от няколко основни компонента, а именно: местоположението на имота, конструкцията и големината на сградата, година на строежи и други.

Експерти коментират, че към момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажбна цена и през последните между 10 и 20 години не е променяна.

От данъчната оценка ще се определя и такса смет, без да се взема под внимание количеството отпадък, който изхвърля домакинството. Обвързването с генерираното количество боклук, което е далеч по-справедлив начин на калкулиране на данъка, евентуално ще влезе в сила през 2025 г.

В мотивите на законопроекта за промяна на данъците е записано, че общинските съвети трябва да могат да определят различни ставки за различните населени места в дадена община и зоните в тях.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.

Свързани новини