Отидете към основна версия

4 211 35

20% самоучастие при санирането се оказа „препъни камък“ за програмата

  • саниране-
  • ивайло алексиев-
  • програма-
  • енергийна ефективност

Почти няма желаещи да участват във втората част

Снимка: БГНЕС

За втори път беше удължен срокът за участие в програмата за обновяване на многофункционални жилищни сгради. Причината е, че при този втори етап от програмата е необходимо 20% самоучастие и явно това се оказа „препъни камък“ за нейното реализиране. Припомняме, че за първата част от програмата обновяването беше напълно безплатно за собствениците на апартаменти.

Две сгради, строени по едно и също време, може да изглеждат еднакво, но има много неща, които се отразяват на енергийната им характеристика. „Вие например можете ли да различите една PVC дограма със стъклопакет колко топло преминава през нея? Нормативите през годините са били много динамични и са се променяли - сградата, която е сменяла дограма съвсем наскоро, ще има много по-добра енергийна характеристика спрямо тази, която е сменяла дограма преди 5 или 7 години", казва директорът на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.

Заделените средства за втория етап от програмата за саниране са доста по-малко от първия етап. „Тогава бяха около 1 млрд. и 200 млн. лева, класирани и одобрени бяха над 750 сгради. За втория етап средствата са малко над 200 млн., което е за не повече от 100-150 сгради", допълва той, цитиран от БНТ.

Едва около 30% от целия сграден фонд у нас е достигнал енергиен клас „А“ - това е толкова малко, че дори част от класираните вече сгради по същество не отговарят на критериите, обясни Ивайло Алексиев. Теоретично всяка една сграда може да постигне клас „А“, но за целта се предписват допълнителни мерки, които може да се окажат икономически неизгодни за жителите.

Многофамилните сгради у нас са над 60 000. „Ако осигурим безплатно саниране на няколкото хиляди, които са кандидатствали сега, какво да кажем на другите хиляди“, попита Алексиев. Отделен е въпросът и за еднофамилните жилища, за които подобни програми няма, напомни той.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини