Last news in Fakti

30 Януари, 2024 17:23 5 198 29

Българският сграден фонд има опасност вечно да остане в Народна република България

  • енергийна ефективност-
  • саниране-
  • конференция-
  • министри-
  • обновяване-
  • българия

Проблемите пред енергийното обновяване са много и трудно решими

Българският  сграден фонд има опасност вечно да остане в Народна република България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Обновяването на сградния фонд е почти нерешимо предизвикателство. То трябва да се реализира при самоучастие на собствениците. Към днешна дата близо половината, или 1.5 млн. жилища са необитаеми, което също е огромен проблем. Необходими са близо 60 млн. лв., за да бъде реализирано. Това са основните изводи, които се очертаха по време на провелата се днес конференция "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход".

Близо 1.5 млн. броя жилища у нас са необитаеми. Това са половината от сградите в страната и преобладаващата част от тях се намират в по-малките населени места. "Жилищният сграден фонд е не само ключов енергиен потребител, но и основен инструмент за инвестиции и съхраняване богатството на населението, както и ключов елемент от качеството на живот", каза по време на конференцията заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

Тя уточни, че много от сградите са частично обновени, което е спестило енергия за много жилища, но от друга страна това отговоря до голяма степен на въпроса защо някои от сградите не са постигнали значително спестяване на енергия. Другият проблем, според министър Бонева са недобре поддържаните сгради.

Когато става дума за постигане на по-висока енергийна ефективност на сградите, технологиите играят ключова роля. Според експерти, те имат както своите предимства, така и някои недостатъци.

"Техническата помощ е ключов компонент за реализиране на инвестициите. Националният декарбонизационен фонд предвижда да осъществява техническо обслужване. То обаче не може да покрие адекватно цялата страна, така че е резонно има една централизирана система, която да разпространява информация, знания и умения", каза по време на конференцията изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев.

На дневен ред остава въпросът дали всеки може да инвестира сам в енергийно обновяване на сградата. Алексиев припомни, че около 33% от домакинствата изпитват ограничения при отопление на жилището си. Данните са от 2018 г., което означава, че този процент към момента със сигурност е по-висок. В същото време има 32%, които не могат да посрещнат непредвидени разходи със собствени средства. "Но те имат доход и ако получат кредит, биха могли да го изплащат на разумни вноски", обясни Алексиев. Близо 32% са домакинства, които не могат да плащат навреме разходите си, свързани с обитаваното от тях жилище. "Най-лошата комбинация е тази, когато всичките тези видове домакинства живеят в един вход. Това е много често срещаният случай, затова подходът трябва да бъде индивидуален", обърна внимание Алексиев.

Енергийното обновяване трябва да се случи, колкото се може по-бързо. Основната причина за това е, че изискванията към самите сгради стават все по-високи. Сложността на решаване на този проблем идва от факта, че почти всички сгради строени преди 2000 г. се нуждаят от енергийно обновяване. На този фон колкото повече се забавя санирането, толкова по-скъпо ще излезе то на следващ етап на собствениците на имоти.

За да се извърши ефективно обновяване, обаче е необходима реформа. Според заместник-министър Бонева, дори са нужни няколко паралелни реформи, за да се ускори процесът. Първата и най-важна реформа е тази във финансирането, като от 100% грантово финансиране трябва да се премине към самоучастие. "Само с публични пари няма да стане", каза Бонева. Затова тя счита, че публичните пари трябва да бъдат съсредоточени все повече в привличане на частен капитал и подпомагане на енергийно бедните.

Втората реформа е нормативно-административната. Тя трябва да се реализира паралелно с първата. Необходими са промени в законите. Третата реформа е тази в "културата на притежание" и това определено е най-трудната реформа. Собствеността е право, но и отговорност. "Правата и отговорностите вървят ръка за ръка и това много добре се вижда в част от сградния фонд и от състоянието, в което е той", каза Бонева.

Цената винаги е ключов фактор. Към днешна дата близо 60 млн. лв. са необходими, за да се обнови българския сграден фонд. Ако страната ни продължи с подхода на 100% публичен ресурс на обновяването на сгради, "българският сграден фонд вечно ще остане в Народна република България", е мнението на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Много е важно политиците да се фокусират именно върху мобилизацията на онези ресурси, които бързо да обновят сградния фонд, смята министърът. Тези ресурси обаче не са държавни. Фондовете трябва да се използват единствено за иновации или като "лостове", които могат да мобилизират реалния ресурс.

Трябва да се помисли и по какъв начин да влязат иновациите в сградния фонд. Те не могат да се видят в България и страната ни трябва да отдели ресурс за тях.

"За да можем ние да решим въпросите със сградния фонд на България, трябва да дадем много сериозни различни финансови инструменти, които да мобилизират огромния финансов ресурс, който не е в държавата, а е в хората и компаниите, и да насочим значителен публичен ресурс към стимулиране на иновациите и иновационните подходи в обновяването на сградите", каза Попов.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    26 5 Отговор
    Бригадирите от Вагнер и тук ще ремонтират.
  • 2 Моля

    48 0 Отговор
    Необходими са близо 60 млн. лв., за да бъде реализирано. - със 60 милиона няма да санирате и квартал на Габрово.

    Коментиран от #10, #20

  • 3 Жител

    49 13 Отговор
    Това е чест да си живял и строил в Народната република.

    Сега не могат да построят вече нищо.
    34 години нищета и упадък. Държавата не е народна, а е срещу народа. Като по турско робство, но първата дума е “европейско”. Дано децата ни да имат деца, които отново да живеят свободно!

    Коментиран от #11

  • 4 А не е ли по - рационално

    39 6 Отговор
    да се "обновят" затворените насила атомни енергоблокове ?
  • 5 Българин 🇧🇬

    58 10 Отговор
    В НРБ нямаше стиропор по сградите обаче парното работеше до дупка и в апартаментите беше 30 градуса. В демокрацията половината абонати не ползват парно, а останалите заборчили на топлофикация.

    Коментиран от #12

  • 6 Професора

    42 2 Отговор
    Топлофикациите в България незаконно продават на колекторски фирми задълженията на абонатите.
  • 7 Експерт

    43 9 Отговор
    Стиропора не топли жилището, а радиатора. Това със стиропора са измислици
  • 8 Вале-каро

    32 5 Отговор
    Да, все повече видни икономисти от цял свят започват да виждат предимствата от плановата икономика и да казват , че пазарната икономика е грешка. Пазарът е най-несправедливото нещо в света. Все повече се преоткрива икономиката на Маркс.
  • 9 ццц

    34 3 Отговор
    Жилището ми ще бъде точно такова, каквото аз го искам. Не ме интересува какво предлага или искал някой! Още по-малко ме интересуват зелени шарлатании.
  • 10 ДюДю

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "Моля":

    6-мата на снимката искат по 10 милиона.... Кой говори за реална работа?
  • 11 европеец

    16 20 Отговор

    До коментар #3 от "Жител":

    Ехоо забравилия се .Ние помним как комунистите ни изгониха от тухлените ни къщи с дворове ,гаражи ,градинки и ни навряха в панелки със само 50 години живот.Които текат отвсякъде ,миришат на мухъл и канализация ,това ли е твоята гордост ?На всичкото отгоре ,ако падне панелката земята под нея не е вече наша а на общината.Това е пладнешки грабеж на наглите комуняги.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Ааа и те затова

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин 🇧🇬":

    му дойде краят на "безплатното". Ама някои още не сте го проумели.
  • 13 Що му се чудиш на акъла

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "европеец":

    Довлякъл се кой знае от кои сламени коптори и е изпаднал в захлас от панелките.

    Коментиран от #28

  • 14 германия

    13 6 Отговор
    При добра поддръжка старите панелки имат живот над 300 години и ще ви надживеят и правнуците ако ги имате. Това са фактите , независимо дали се харесват на някого или не. Санирана панелка със ТЕЦ при добри съседи само може да поскъпва . Например в провинцията старите панелки ще поскъпват много . Всички лузъри и гастари да не се надяват да си закупят нещо за малко пари.
  • 15 Яяяяяяя

    6 2 Отговор
    Какви глупости пишат, не мога да се начудя. Да наистина “ Глупостта ходи по хората”
  • 16 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "европеец":

    Не са били комунисти, а тоталитаристи. Нека да наричаме нещата с истинските им имена!
  • 17 Стадото

    15 2 Отговор
    бавно върви към кланицата.
  • 18 Начее

    14 1 Отговор
    ВеднагА повервАх, че необитаемите жилища арчат мого енергее. А па за шеесетте мелиона па ептен бърже и окончателно повервАх. Па така си е.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 катран

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Моля":

    6млрд..пак няма да стигне..по-добре да продължаваме да купуваме саМуЛети на хартия ..Грабежа продължава..докато има и последния бъгарин..

    Коментиран от #26

  • 21 Запознат

    10 1 Отговор
    Как ще строим сградите си в България това решаваме ние, не в ЕС. Ако толкава искат да сме европейци да ни направят заплатите като в ЕС и тогава ще се съобразим как да ги харчим. Има хубава Българска поговорка......Дай ми пари,акъл не ми давай. От догодина предвиждат ....всички заради които не са изолирани да плащат двойни данъци и с парите да финансират тази дейност. Кражби.....кражби....кражби
  • 22 Запознат

    9 0 Отговор
    Сумата не е посочена коректно ,не са 60 милиона,а 60милиарда и тези средства ще се вземат от ползвателите на жилищния фонд. Тече процедура в Европейския парламент да се въведе деректива по темата. Информация има ,но управляващите не я съобщават.
  • 23 Китай

    6 1 Отговор
    Българските банки са набълбукани със над 100 милиарда лева депозити. Българите над 90% са собственици на имотите си без ипотеки. Сградния фонд в България има живот още 1300 години . За другите страни няма гаранция - справка земетресението в Анадола. Да не говорим че Рихтер от 13-та степен като одруса комшиите , само за сграден фонд ще мислят.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Зелен Демократ

    1 0 Отговор
    Да, това е проблем, но ако го вземем от народа тоя фонд и с Народната република ще приключим, ще остане само една територия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.