Отидете към основна версия

8 069 67

Най-скъпите и най-евтини квартали в Пловдив

  • imot.bg-
  • пловдив-
  • мирослав язов-
  • пазар-
  • цени-
  • жилища

Средните цени при дву- и тристайните жилища се изравниха

Снимка: М. Богданова

Традиционно най-скъпия квартал за живеене в Пловдив е центърът. Средната офертна цена на квадратен метър е около 1600 EUR. "По-интересното е, че дори преди центъра, може да оставим кв. "Каменица-1", където цената на квадратен метър при дву- и тристайни апартаменти е дори 1700 EUR. За четиристаен - 1660 EUR/кв.м. Нямам обяснение защо там офертните цени са най-високи", казва собственикът на посредническа агенция Мирослав Язов.

Традиционно скъпи квартали са "Мараша", който е със сходни цени. "Причината за липса са значителна ценова разлика спрямо центъра, е че въпросният квартал е съседен на централната част, а и с много силно ограничено предлагане. Много трудно се строят нови сгради. Също така от дълго време е популярен квартал. Средната цена при най-масово търсените жилища - дву- и тристайни е около 1700 EUR/кв.м", допълва Язов.

""Каменица-2" и "Кършияка" са следващите квартали, които държат добри цени - около 1400 EUR/кв. в "Каменица-2". Най-вече заради Mall Plaza, наличието на много социални проекти, които се реализират и близостта до центъра. В "Кършияка" цената е малко по-ниска - около 1260 EUR/кв.м. Според мен цената е такава, тъй като тук влизат и не чак толкова популярните части от "Захарна фабрика" и "Гагарин", където цените са малко по-ниски", казва Язов.

Сходни са цените в "Тракия". Там сега се реализират няколко доста големи нови обекта, които понижиха цените. През миналата година кварталът държеше много високи цени. Тази година са 1250 EUR/кв.м. Основно заради препродажби в един от комплексите.

"Относно периферните квартали като "Остромила", "Смирненски", "Кючука" и "Въстанически", цените са "човешки" - 1000-1100 EUR/кв.м в повечето случай, с редки оферти на по-високи цени. Там все още може да се купи двустаен апартамент за 75 000-80 000 EUR. Това е напълно нормална, отговаряща на изисквания цена", допълва Язов.

Относно ниските цени в "Смирненски", то те са такива, тъй като там е налично много ново строителство и висока конкуренция между обектите, а знаем, че конкуренцията държи цените надолу.

"Жилищата, които се предлагат в момента на пазара в Пловдив (без появата на нови оферти) могат да бъдат продадени в рамките на 1 година. В момента имаме около 12 000 оферти, а на година данните на НСИ показват, че се реализират 16 000 сделки", обяснява Язов.

"Много хора казват, че цените на имотите са завишени, има балон, но никой не отчита факта, че ние получаваме и повече пари, доходите ни са по-високи и реално може да си позволяваме покупка на жилища. Да не говорим, че продължаваме да имаме най-ниските лихви в Европа. Това нещо ще доведе до един спокоен пазар през 2024 г. На много хора не им се иска да е така и сравняват пазара с този през 2008-2009 гг., като предвиждат, че пазарът ще се срути. Може и да се срути, но може и да не се", заключава Язов.

През март 2023 г. разликата в средната цена между дву- и тристайни жилища е била около 50 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Двустайните тогава са се търгували средно за около 880 EUR/кв.м, а тристайните - близо 930 EUR/кв.м. Към началото на март 2024 г. разликата на практика се е стопила и средните офертни нива са малко над 1000 EUR/кв.м и при двата типа апартаменти.

Източник: imot.bg

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини