Отидете към основна версия

4 647 27

Дубай създава едно от най-големите летища в света

  • дубай-
  • оае-
  • летище-
  • разширение

Инвестира 35 милиарда долара за разширяване на летище Ал Мактум

Снимка: Shutterstock

Властите на Дубай ще отделят 128 милиарда дирхама (34,8 млрд. USD) за изграждането на нов пътнически терминал на международното летище Ал Мактум, разположено в южната част на града. „Одобрен е дизайнът на новия пътнически терминал на международното летище Ал Мактум и наредихме началото на строителството на сградата на стойност 128 милиарда дирхама като част от стратегията, разработена от Dubai Aviation Corporation", каза министър-председателят на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Според него летището ще стане едно от най-големите в света с капацитет над 260 милиона пътници годишно. Очаква се актуализираният транспортен възел, който може да побере 400 самолета, да бъде оборудван с пет успоредни писти.

„То ще бъде пет пъти по-голямо от сегашното международно летище в Дубай. През следващите години всички операции на международното летище в Дубай ще бъдат прехвърлени към него“, се отбелязва в доклада.

Основният авиационен център на емирството е международното летище на Дубай, където е базирана авиокомпания Emirates. В края на 2023 г. летището е обслужило 87 милиона пътници, повече от 416 хиляди полета и 1,81 милиона тона товари.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини