Отидете към основна версия

6 815 166

Как се промениха цените на жилищата в най-големите български градове

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • софия-
  • бургас-
  • варна-
  • пловдив

Поскъпването продължава

Снимка: М. Богданова ©

При най-масово търгуваните жилища у нас – двустайните, поскъпването продължава, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В София и Пловдив то е в рамките на 6% през изминалите 12 меса. Двуцифрен процент на увеличение наблюдаваме в двата най-големи морски града – Варна и Бургас, съответно 14% и 13%.

Квадратният метър жилищна площ остава най-скъп в столицата – малко над 1400 EUR, следван от Варна – 1350 EUR. Малко над 1000 EUR се търгуват и жилищата в Пловдив. Под 900 EUR/кв.м са офертите в района на Бургас.

София

За изминалите 12 месеца средната офертна цена на жилищата се е повишила с близо 100 EUR/кв.м, което в процентно изражение е 6%. Поскъпването е плавно, като от средата на март цените се задържат на нива малко над 1400 EUR/кв.м., сочат данните на imot.bg.

Пловдив

Силна ценова динамика през изминалите 12 месеца се наблюдава в града под Тепетата. До средата на ноември миналата година средната офертна цена оставаше под 1000 EUR. Последва ръст и задържане на нива над 1000 EUR/кв.м. Основната причина за силната ценова динамика, която наблюдаваме на графиката, е периодичното излизане на пазара на новопостроени обекти. Тяхното изкупуване, което в определени моменти води до липса на предлагане на този тип имоти и последващото пускане на нови такива, посочват местни брокери.

Бургас

Градът се разраства, а новото сторителство почти следва динамиката на Пловдив, посочват местни посредници. Тук обаче, за разлика от града под Тепетата, цените се движат в по-тесен ценови диапазон. До края на миналата година средната офертна цена беше на нива от 760 EUR/кв.м. От януари тази година обаче се наблюдава рязък скок до 880 EUR/кв.м и задържането на тази цена до средата на юли.

Варна

Три плавни ръста в офертните цени на жилищата се наблюдават във Варна. Първата е от декември миналата година до средата на март. Тогава поскъпването е било в рамките от 1170 EUR/кв.м до 1990 EUR/кв.м. При втората вълна, продължила до средата на април увеличението е достигнало до 1230 EUR/кв.м, а от тогава до началото на юни се отчита поскъпване до нива 1300 EUR/кв.м, които продължават и към средата на юли.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини