Отидете към основна версия

3 898 62

Строят високоскоротен път между Москва и Санкт Петербург

  • москва-
  • санкт петербург-
  • русия-
  • железопътен транспорт-
  • високоскоростен-
  • високоскоростна железница

Така пътуването между двата града ще се намали до 2 часа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Строителството на високоскоростната линия Москва-Санкт Петербург (HSR) може да започне още през 2024 г., каза пред репортери руският министър на транспорта Роман Старовойт. „Строителството трябва да започне, поне подготвителната работа, тази година“, каза той.

Старовойт добави, че правителството е провело първото си заседание след подписването на концесионния договор за строителството на магистралата. „Определя се формата на управление на проекта, сформира се проектен офис на правителствената площадка“, отбеляза министърът на транспорта.

Старовойт отбеляза, че маршрутът в момента се изяснява, както и местоположението на транспортните възли, „тъй като това ще повлияе пряко на пътникопотока, удобството и безопасността.“

Преди това руският президент Владимир Путин стартира строителството на високоскоростната железница Москва-Санкт Петербург. Строителството на магистралата е предвидено в проекта за транспортна стратегия на Руската федерация до 2030 г. Маршрутът трябва да намали времето за пътуване между тези градове до 2 часа и 15 минути, влаковете ще се движат на всеки 10-15 минути, като първите от тях трябва да се появят на линията до 2028 г. В посланието си до Федералното събрание Путин отбеляза, че трасето на магистралата ще минава през Твер и Велики Новгород.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини