Отидете към основна версия

33 751 73

Инсталират първата фотоволтаична система на балкон у нас

  • соларни панели-
  • фотоволтаични системи-
  • балкон-
  • домакинство-
  • ток

Тя ще е в жилище на социално бедни в Дупница

Снимка: Shutterstock

Днес в Дупница ще бъде официално инсталираната първата фотоволтаична микросистема за балкон. Тя ще е в жилище на социално бедни. С енергията, която ще се добива посредством соларния панел, домакинството ще покрива нуждите си от електроенергия.

Фотоволтаичните системи за балкони (Plug-in PV), с номинална мощност до 800 W, не са популярни в България, но те все повече се прилагат от домакинствата в Западна Европа. В Германия са инсталирани вече над 1 млн. устройства, като на много места провинциите предоставят субсидия в размер на 150 EUR, а в Берлин тя достига до 500 EUR. Тези системи имат ниска себестойност, но висок потенциал за информиране на гражданите за възможностите за ползване на слънчева енергия и мотивирането им да контролират потреблението на електрическа енергия и сметките за нея.

На специален семинар преди официалния монтаж експерти от Германското дружество за слънчева енергия ще разкажат повече за това как е уреден този въпрос във Федералната република и ще посочат практически мерки за внедряването на соларните панели в едно домакинство.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 65 гласа.

Свързани новини