31 Юли, 2024 10:41, обновена 31 Юли, 2024 21:45 11 133 60

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

  • соларни панели-
  • фотоволтаични системи-
  • балкон-
  • българия-
  • германия-
  • дом-
  • сметка-
  • ток

Целта е собствениците на жилища, които разполагат с такъв уред, да плащат по-ниски сметки са електроенергия

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО) - 1

Първата фотоволтаична микросистема на балкон вече е факт в България. Тя беше монтирана на общинско жилище, в което живеят социално бедни, в град Дупница. Реализира се по проект Sunrise – Домакинства, произвеждащи енергия за бита от слънцето с подкрепата на Хабитат България и община Дупница. Целта е домакинствата, които живеят в социална бедност, а в последствие и всички останали, да си намалят сметките за електрическа енергия. Друго предимство е опазване околната среда.

Практиката за поставяне на соларни панели на балконите на жилищата вече трайно се е установила в Германия. Поради тази причина и първата инсталация беше монтирана именно от германски експерти от Германско дружество за слънчева енергия (DGS). В Германия през текущата година броят на монтираните фотоволтаични микро системи ще достигне 1 милион броя.

Какво представлява системата

Тя се състои от соларен панел, интертор, съединител и щепсел. Размерът на един панел е 170х110 см. Тежи между 22 и 25 кг. Всеки панел е с мощност близо 450 вата. Могат да се монтират на балкон, на покрива на гараж, на покрива на къща, както и на вертикално на фасадата на жилищни блокове. Обикновено се поставят по два панела.

„Основното предимство на въпросните панели е, че човек може сам да си ги монтира. Не е необходима помощта на специалист“, каза Кристоф Йохан, проектен инженер фотоволтаици от Германско дружество за слънчева енергия (DGS) по време на презентация на системата в община Дупница.

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

В Германия системата се нарича Plug-in PV. Това е малка фотоволтаичната инсталация, която се поставя на терасата. Състои се от няколко соларни панела (обикновено два), които трансформират слънчевата светлина в правотокава енергия. Енергийният инвертор преобръща правия ток в променлив, откъдето влиза в енергийната мрежа на самото жилище и домакинството започва да потребява ток от фотоволтаичната система.

Във ФРГ законът позволява на един електромер (едно жилище) да се инсталира една система с мощност, която да не надвишава 800 вата. Целта за ограничението е да се произвежда приблизително толкова ток, колкото едно домакинство харчи.

Разбира се, системата позволява и прикачването към нея на батерия, която да пести акумулираната от слънцето енергия и да се потребява, например през нощта.

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

„Първоначално в Германия наричахме тези фотолтаични системи „партизански“. Причината е, че нямаше установена правна рамка и съответно форми за регистриране на този тип инсталации. Първоначално системите се използваха, за да стимулират отговорните институции да адаптират законодателството, така че хората да могат да ползват евтина енергия“, обяснява Йохан.

Предимството на фотоволтаичната микро система за околната среда

Използването на системата е първа стъпка по пътя към едно климатично неутрално домакинство и преминаването от въглеродни горива към енерговъзстановими чисти енергии. Системата допринася за преминаване от фусилни към чисти енергоизточници.

„Важният момент, че вие като обитател на конкретната сграда може да нямате собствен покрив и да нямате достатъчно пространство да направите такава система, но ако имате нещо като балкон, тераса, може да си произвеждате чиста енергия“, допълва Йохан.

Не на последно място, системата подпомага намаляването, преодоляването на енергийната бедност, като спестява разходи на домакинството.

„Този тип системи няма как да заменят големите фотоволтаични и ветрови инсталации. Те са само за употреба в съответното домакинство“, казва Йохан.

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

У нас първата фотолтаична система на балкон беше монтирана общинско жилище в Дупница. Причината за това е предимно липсата на законово рамка и все още нерегламентирания законов път. Към момента, е безпроблемно поставянето на подобни системи на частни къщи, но не така стои въпроса за многофамилните жилищни сгради. Там е необходимо собственикът на жилище, решил да постави такава система на балкона си, да има съгласието на 51% от собствениците на сградата. Също така е необходимо и разрешение от енергийното дружество, което обслужва сградата.

От Хабитат България вече няколко пъти да повдигали въпроса за облекчаване на правната среда относно поставянето на соларни панели на балкони, но така и не е имало реакция от страна на държавата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Инсталираха първия соларен панел на балкон у нас. Така сами си произвеждаме ток (ВИДЕО)

Соларните панели са лесни за пренасяне


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    58 15 Отговор
    Панел 170х110 см е 170 вата, 340 вата при идеални условия, реално по-малко, а нощес и зимъска, като сняг забръска, точно 0. По-интересно ми е по каква програма е това и най-вече каква е цената?

    Коментиран от #3, #16, #42

  • 2 Хахахаха

    68 10 Отговор
    С този панел ще можете да си зареждате телефона!😂😂😂 Когато има слънце!😂😂😂
  • 3 Бмх

    49 7 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Докато е годен ще си изплати една десета от цената, а за печалба да не говорим!
  • 4 Хасковски каунь

    41 6 Отговор
    Сега запишете " товаров акумулатор" в търсачката. Необходима енергия за вечер ви трябва около 10КВчаса . И смятайте Това са 8-900 Амперчаса или 8 акумулатора 100 амперчасови.
    Вижте цената и не забравяйте , че ел енергия ви трябва вечер.

    Коментиран от #10, #13

  • 5 Зайо Байо

    36 7 Отговор
    Да не са взели пример от една къща в Барселона или в Банкя например !
  • 6 гост

    18 6 Отговор
    Соларната инсталация не подходяща трябва да имаме постоянна консумация батерии не особено удачен вариант

    Коментиран от #8, #15

  • 7 вчера вече го обсъдихме

    37 2 Отговор
    Разяснихме кога е изгодно, какво ни дава, какви са законите, които регламентират поставянето и експлоатацията на такава система. Само върху това можеше да се напише една наистина полезна статия, а не да се папагалства.

    Конкретното изпълнение е off grid и няма предимства в дома. Можеш да си включиш един електроуред и ако е по-мощен от моментната (не от номиналната) мощност просто да не тръгне. За този случай е много подходящо да се каже "да си заредя телефона". При on grid имаме допълване на енергията на инвертора с енергия от мрежата и това дава непрекъсваема работоспособност на електроуредите. Ако котлонът ти е 800 W, а инверторът в момента дава 400 W, то от мрежата се добавят липсващите 400 W и на практика котлонът ти работи на половин цена. При off grid котлонът не работи.
    Има критика към механичната конструкция. Този парапет едва ли е минал експертиза за устойчивост и начинът на закрепване към него е компромисен. Вероятно няма проектна документация, която е задължителна въпреки уведомителния режим.

    Коментиран от #12

  • 8 Алоу, говорить Москва!

    4 17 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Седни го научи този език и тогава пиши в български форуми.
  • 9 Кими

    53 3 Отговор
    Хайде затворете очи и си представете на какво ще заприлича един град- слънчев панел,до него сателитна чиния и над тях климатик плюс праните гащи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасковски каунь

    34 5 Отговор
    И не забравяйте , че тези 800 вата са пикова стойност. Т.е. тази мощност е само миг през деня при изключително положение на слънцето по отношение на панела. И то в най-слънчевия ден от годината.
    Анадънмъ?
  • 12 Зевс

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "вчера вече го обсъдихме":

    Като каза монтаж, аз заземителен проводник на парапета не виждам, значи като нещо по панелите или инвертора пробие, парапета става ел. ограда :)
  • 13 333

    10 23 Отговор

    До коментар #4 от "Хасковски каунь":

    Верно си каунь! Не е товаров, а тягов акумулатора. Не ти трябва 10kwh, защото не харчиш ток само вечер. Енергоемки уреди с таймери дал Господ, може да работят когато има слънце и ти не си в къщи. Мой роднина има малка соларна система, която му покрива 80% от консумацията без батерии.

    Коментиран от #19, #20, #23, #24, #41

  • 14 Ококорен

    11 4 Отговор
    "Могат да се монтират ... и вертикално на фасадата на жилищни блокове."

    „Основното предимство на въпросните панели е, че човек може сам да си ги монтира. Не е необходима помощта на специалист“
  • 15 Айде бе

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Никой не ти казва, че ставаш независим от централното електроснабдяване, а само си намаляваш консумацията. При наличие на до 800 W от панел напълно достатъчно е да си закачиш един бойлер с 1000 W нагревател и да ти топли водата през деня. Бойлера е един уред, който харчи сериозна част от консумираната електроенергия във всяко домакинство.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Кога па виде снег да има🤪

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Тва е само лукс и спомени и картинки
  • 17 Точно така няма да стане

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Инверторът ще изключи от претоварване по ток. Или трябва бойлерът да е 2 kW+1 kW, свързани последователно, или системата да ти е on grid.

    Коментиран от #25

  • 18 Аре па ганю изобрети совалка за юпитер🤣

    12 1 Отговор
    Постижението на века за ганю🤪🤣
  • 19 де го чукаш де се пука

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Не ти ли прави впечатление, че 80% от пишещите тук са от онези умници, които като чуят думата "ток" и се крият зад ъгъла на някоя сграда и ли влизат в някое помещение за да не ги удари? Казват им тролове, но на тях никой не им трие глупостите. Твоя и моя коментар може да бъдат изтрити единствено защото имат някакъв смисъл.
  • 20 Мнение

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Питай го твоя познат колко генерира при облачно и валежно време?!
    Като разбереш реалните параметри на с-мата, тогава може да вземеш тия панели и да отидеш с тях на някой френски прайд, ползвайки ги за шатра, щото за друго не стават!
  • 21 Скоро

    10 2 Отговор
    и по външните нужници.
  • 22 УСА боклук

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Айде бе":

    Абе човек , сложи си слънчев панел .

    Коментиран от #29

  • 23 Хасковски каунь

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Проектирал съм доста ФЕЦ , до около 100 КВ мощност.
    ИМАШ сметка само ако продаваш енергията на друг. Иначе си вътре с двата крака.Не вожеш пожизнено да си възвърнеш инвестицията Само товаровите /тягови/ акумулатори за 800 вата рик са от 4000 до 5 000 лева . И не са вечни
    Ма кво да ти обяснявам
  • 24 Да бе да

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Твоя роднина трябва да е пенсионер, тогава може да му покрие 80% от консумацията и задължително да са изпълнени едновременно следните условия:
    - времето през деня е слънчево
    - да използва електроенергия от 8:00-16:00 ч.(да готви, да се къпе, да гледа телевизия и ...)
    - вечерно време от 18:00 - 7:00 ч. да му свети само една LED крушка и да няма никаква друга консумация
    Както сам разбираш това е възможно в 3% от дните в годината!

    Коментиран от #32

  • 25 Айде бе

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Точно така няма да стане":

    А кой ти е казал, че непременно ти трябва инвертор? Нагревател можеш да включиш без никакви сложни механизми. Или си чул нещо дето не разбираш и бързаш да се наредиш при многознайковците? Има си контролери и какви ли не начини за ограничение на ток, но това на теб нищо не ти говори. Освен това можеш да си поръчаш да ти изработят нестандартен нагревател според напрежението на фотоволтаиците, да го монтираш на бойлера и да го вържеш директно към панела. Единственото което ще се следи е само температурата на водата за да изключи и да не допусне да заври.

    Коментиран от #28

  • 26 Боклуци ни пробутват

    23 3 Отговор
    Производството на панела е било по-енергоемко от енергията, която той ще създаде. Животът му е 5години, електронния боклук ще го връщаме ли на Германия или ще го складираме на планини в България?
  • 27 Пошла статия

    10 0 Отговор
    Панели на терасите се монтират отдавна. Първия на тази фирма...може.
  • 28 Точно така няма да стане

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Айде бе":

    Toзи, по-точно тези, които са ми го казали, са доценти и професори, при които съм си взел висшето образование. Фотоволтаичният панел не е акумулатор, генератор или трансформатор с постоянна товарна характеристика. В зависимост от слънчевото греене, ъгълът на падане на лъчите и околната температура токът и напрежението, които може да даде панелът, се изменят, при това нелинейно. За постигане на висок КПД се налага да се сложи схема, която да регулира товара по такъв начин, че да се извлече максимална енергия. Процесът се нарича Maximum Power Point Tracking и в инвертора има такъв МРРТ контролер. Ако свържеш панелите директно в бойлера си далеч от оптималното КПД. Ако имаш забележки моля конкретно и с числа.

    Коментиран от #31

  • 29 Айде бе

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "УСА боклук":

    И защо да е слънчев панел, а не фотоволтаик? За да опасвам къщата си с тръби и помпа, а не с кабели, което е много по лесно да бъде скрито. И едното, и другото вършат една и съща работа.

    Коментиран от #30

  • 30 и аз боклук

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Айде бе":

    За добиване на топла вода е по-ефективно със слънчев панел. Вадят се поне 300 вата от квадратен метър без излишно преобразуване. Проблем е като заври водата.
  • 31 Айде бе

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Точно така няма да стане":

    Не ми развявай дипломи и професори след като нямаш грам собствена мисъл. Мен не ми трябва една и съща мощност през цялото време. Колкото ток произведат в момента всичкия се използва за топлене на водата. Един и същ нагревател може да топли както с 1000, така и с 300 W ако се подава по слаб ток. Цял ден си е цял ден и колкото ток да произведе все е полза. На мен неми е нужно непрекъснато да ми тече топлата вода през целия ден. Колкото и вода на ден да ми стопли без ток през електромера все ми е от полза.

    Коментиран от #33

  • 32 Ей човече

    10 1 Отговор

    До коментар #24 от "Да бе да":

    Ти къпал, готвил ли си с < 800 Вата. ?
    Смешници дето не знаят закона на ОМ колкото си искаш
  • 33 Точно така няма да стане

    11 1 Отговор

    До коментар #31 от "Айде бе":

    Според твоята собствена мисъл токът се подава.
    Според твоята собствена мисъл мощност и КПД са еквивалентни.
    Успех с експериментите! Спазвай техниката за безопасност.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Он ончов

    11 1 Отговор
    Има и друг проблем: ако консумацията е по-малка от производството електромера ти навърта отдадената ел енергия като консумация. Трябва да имаш по-голяма консумация от произведената ел енергия, иначе ще плащаш и това което си подарил на енергото. Електромера не се върти на обратно

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Тцъ

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Он ончов":

    Има два вида онгрид системи. При първата няма ограничаване на мощността и за да работи законно трябва да имаш договор с ЕРП за изкупуване на енергията. От ЕРП ти програмират електромера да отчита в двете посоки. При втория вид си монтираш устройство във веригата от ЕРП към таблото на къщата/апартамента, което следи потокът от мощности. Когато произведената мощност не се консумира в целия обем инверторът се ограничава до по-малка мощност. На практика произвеждаш до 95% от консумираната мощност (програмира се), а остатъкът се допълва от мрежата.

    Не е законно да връщаш енергия в мрежата ако това не е договорено с ЕРП. Ще те хванат много лесно.
  • 38 да ама не

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Он ончов":

    А кой ти е казал, че трябва да бъде 220V и свързано към мрежата? Точно при такова изпълнение има един куп изисквания. И без друго не можеш с 800W пикова мощност да си захраниш всички уреди в жилището. Съвсем отделна инсталация например на 12, 24 или 48V може да ти даде възможност да ползваш малък телевизор, вентилатор, осветление, че даже и слабо отопление. Един електрически конвектор например приспособен за наличното напрежение с един реотан 500W, може цял ден докато си на работа да е включен през зимата. Няма естествено да ти стопли цялото жилище напълно, но колкото - толкова. Няма да е както ако няма никакво отопление.
  • 39 Гост

    8 0 Отговор
    При тия отрицателни цени на изкупния ток, нам за ко му е.
  • 40 стрeлoк

    11 1 Отговор
    комшията от три години има ня балкона същото ама за него не писахте. това е трета статия за тоя балкон. ще му ги пратя да се посмее
  • 41 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "333":

    Твоят котлон когато не си у вас ли работи? И фурната ти ли работи, докато си на почивка? С конкурс ли ви намират?
  • 42 Нико

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Да те у разбирача
  • 43 БеГемот

    9 4 Отговор
    От прочетените коментари разбрах само,че бай ви ганя е по голям токажия от един милион глупави германци...клета майка България!
  • 44 Георги

    7 3 Отговор
    Всеки с кемпер/каравана има такава инсталация и ще ви каже колко е удобно да си включиш 2-3 лед крушки,да си зареди телефона или да си пуснеш телевизора. Общо взето няма никакъв практически смисъл, освен чрез лятото и то за нищожни консуматори.
  • 45 Хи хи хи

    6 2 Отговор
    Пак ще се крадат пари на гърба на бедните.Безумство!
  • 46 Гошо

    5 1 Отговор
    95% сте пълни лаици и пишете да не заспите
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    13 3 Отговор
    Днес, соларни балкони, утре ще бием сондажи пред блоковете за вода.... Но, най важното е да си"ЗЕЛЕН"
  • 49 Милен

    11 2 Отговор
    Въпрос с повишена трудност, щом за монтажа на тази хипермегаултрамодерна технология не са нужни специалисти и можеш да си ги монтираш сам, що са викнали такива от Германия?
  • 50 Климатик

    5 1 Отговор
    Аз не мога да си купя такъв климатик като тези на балкона, въпреки че не съм в списъка на социално бедните.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Кольо

    5 0 Отговор
    Бъдещето на електроенергията е в микро ядрените/водородни централи с повишена степен на защита. Тия панели са ден до планде - мижим да та лажим, че прайм нещо
  • 54 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Гледам панело хубава сянка прави.

    Ако стопанката нареди цвета на балконо няма да изгарят.
  • 55 Гражданин

    10 0 Отговор
    И какво ще се получи ако всеки си монтира на балкона такъв панел. Блока отвън ще изглежда като ренде.
  • 56 Не си връзвайте солара с Енергото.

    5 0 Отговор
    Купуват ти тока по 9ст/кВтч и го продават на съседа ти по 24ст/кВтч. взимайки му такса пренос, достъп и накрая ДДС. Гледайте да консумирате произведения ток с постоянно включен бойлер, отоплителна печка (през зимата) и си заредете през деня един 24В/100Ач акумулатор за черната техника, ЛЕД осветлението и евентуално хладилника вечерта. Санирайте си жилището по-дебеличко и си купете климатици със SCOP над 5 от скъпите - 12-ка от 2500лв и нагоре.
  • 57 енергетик

    1 0 Отговор
    На панелните блокове покривите са идеални за ФВЦ. Етажната собственост прави събрание и решава да сложи панели на покрива .
  • 58 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Стига сте будалкали хората бе простаци. С 800 вата не можеш да си направиш едно кафе с електрическа кана. България имаше енергийна самостоятелност при социализма за която беше платено от цялото общество. Сега лъжете хората отново да плащат за фотоволтаици, ел. автомобили,вятърни перки и ВЕЦ за които няма вода. Съсипахте държавата бе идиоти,какво още искате?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Какво сега Взехте ни за Серия ...

    1 0 Отговор
    Какво сега Взехте ни за Серия " Малоумни" ли? Все пак всичко става с Пари!