Отидете към основна версия

1 420 13

Съседите стартират 4 програми за борба с жилищната криза

  • гърция-
  • имоти-
  • криза-
  • мерки-
  • програми-
  • държава

Гръцкият имотен пазар преживява една от най-тежките си кризи

Снимка: Shutterstock

В съседна Гърция властите решиха да стартират 4 проекти на обща стойност 2.4 млрд. EUR с цел справяне с жилищната криза. В началото на 2025 г. ще поставено началото на проекта „Моят дом II“, който включва придобиване на жилища от 20 000 домакинства. Също така стартира и нова програма на стойност 400 млн. EUR с безлихвени заеми за енергийно подобряване на жилища на 20 000 жилищни единици.

За 2024 г. е предвидено отново да бъде презентирана програмата Rеnоvаtе-Rеnt. Това ще стане през ноември и включва увеличение на субсидиите до 60% и максимален лимит при субсидирани разходи от 13 330 EUR. Също така до края на годината ще се проведе и първият международен търг по програмата „Социални компенсации“.

Програмата „Обнови моя дом“ включва предоставянето на безлихвени заеми на обща стойност 400 млн. EUR. Особеното при нея е, че няма ограничения относно доходи, възраст и разполагаемо имущество.

За ноември тази година е предвидено рестартирането на програмата „Реновирай-наеми“. Този път условията ще бъдат по-благоприятни за кандидатстващите като субсидията ще се увеличи до 60%, достигайки 8000 EUR за ремонт. Така ремонтът на собственикът може да достигне до 13 330 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини