17 Септември, 2024 13:21 1 345 13

Съседите стартират 4 програми за борба с жилищната криза

  • гърция-
  • имоти-
  • криза-
  • мерки-
  • програми-
  • държава

Гръцкият имотен пазар преживява една от най-тежките си кризи

Съседите стартират 4 програми за борба с жилищната криза - 1
Снимка: Shutterstock

В съседна Гърция властите решиха да стартират 4 проекти на обща стойност 2.4 млрд. EUR с цел справяне с жилищната криза. В началото на 2025 г. ще поставено началото на проекта „Моят дом II“, който включва придобиване на жилища от 20 000 домакинства. Също така стартира и нова програма на стойност 400 млн. EUR с безлихвени заеми за енергийно подобряване на жилища на 20 000 жилищни единици.

За 2024 г. е предвидено отново да бъде презентирана програмата Rеnоvаtе-Rеnt. Това ще стане през ноември и включва увеличение на субсидиите до 60% и максимален лимит при субсидирани разходи от 13 330 EUR. Също така до края на годината ще се проведе и първият международен търг по програмата „Социални компенсации“.

Програмата „Обнови моя дом“ включва предоставянето на безлихвени заеми на обща стойност 400 млн. EUR. Особеното при нея е, че няма ограничения относно доходи, възраст и разполагаемо имущество.

За ноември тази година е предвидено рестартирането на програмата „Реновирай-наеми“. Този път условията ще бъдат по-благоприятни за кандидатстващите като субсидията ще се увеличи до 60%, достигайки 8000 EUR за ремонт. Така ремонтът на собственикът може да достигне до 13 330 EUR.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що така

    6 6 Отговор
    нали имаше 35% празни жилища в Гърция и 40% в Атина? Нали "нереалните" цени и наемите уж щяха да падат? Кво стана та не вечеряхме?

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Нищо не разбрах

    4 1 Отговор
    Щели да похарчат едни пари. Друго?
  • 3 Пак не си разбрал вуе

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "Що така":

    Празните си стоят и чакат някой да ги купи на измислените цени на продавачите. И чакат. И продължават да чакат, и т.н и т.н Програмите които четеш са за усвояване на едни пари, на което гърците са царе, те измислиха системата с връщане на % от обществените поръчки, и сега цяла европа ги прилага

    Коментиран от #7

  • 4 на вуи лелинчо му

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Що така":

    Разбира се, че по голямята част от жилищата там са празни и вместо да увеличат данъците на такива жилища те решават, че трябва да строят нови и да отпускат евтини земи. Глупаците още не са разбрали, че така ще вдигнат още повече цените. Там където правителството се опитва да регулира пазара обикновенно всичко се проваля. Освен това тези заявления са популизъм както и в сащ се оказа че нямало липса на жилища а на такива на нормални цени
  • 5 Ричи

    3 4 Отговор
    Браво на гърците ! Който е имал , пак ще има.
  • 6 Всичко е балон, скоро ще се пръсне

    6 4 Отговор
    Няма липса на жилища, а има липса на такива на нормални цени

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Къде е вуето бре

    4 1 Отговор
    инвеститора, дет купува имоти баш като са най-скъпи и то на кредит

    Коментиран от #11

  • 11 Видех го

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Къде е вуето бре":

    чека на упашка да купи два апартамента у бутунец и една къща с двор у факултето, голем инвеститор е тоя ше знайш
  • 12 Мира

    2 2 Отговор
    Не знам за Гърция ама тук при нас нещата минават всякакви граници на разумното. От 4 месеца ходя по огледи да си купя апартамент в София и ме искат 250 000 евро за апартамент 72 квадрата ( 3 стаен .....) сами си правете изводите за големината на стайте до метрото, което обаче не е под земята и с чува като минава. Бяха останали три апартамента в сградата и вчера брокера ми казва ами продадохме всичко в тази сграда ..... Трябва никой нищо да не купува една, две години да ги видим тези наглеци, макар че няма как да стане.

    Коментиран от #13

  • 13 Секира

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мира":

    Който не е купил сега - не се е прекарал
    Който не е продал сега - изтървал е момента, ще продава по-евтино ако въобще някой му го купи
    Това са новите реалности от два - три месеца насам