Отидете към основна версия

1 796 1

Левът измести еврото при ипотечните кредити

  • ипетека-
  • кредит-
  • лев-
  • евро
Снимка: М. Богданова ©

Обявяването на цените, на които се продава даден имот в България, е в евро. Единната валута беше дълги години и предпочитаната парична единица при вземане на ипотечен кредит. След началото на кризата постепенно тенденцията се промени, докато не се стигна преди една година до изравняване в броя на отпуснатите нови заеми за покупка на жилище в лева и евро.

Към днешна дата кредитополучателят определно предпочита да вземе заем в лева. „Едва 10% от жилищните кредити са в евро”, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Основната причина за това са по-добрите лихвени условия при заемите, които се отпускат в родна валута. За сравнение, през 2013 г. лихвите при кредитите в евро са спаднали с 0.32 процентни пункта, докато при тези в лева двойно повече – 0.6 процентни пункта.

87% от изтеглилите ипотечни кредити през януари тази година са били в лева, посочват от консултантската компания „КредитЦентър”. За сравнение, през първия месец на миналата година, 53% от отпуснатите заеми за покупка на жилище са били в родна валута.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини