Отидете към основна версия

931 28

Забавя се темпът на поскъпване на жилищата в София и големите градове

  • bulgarian properties-
  • полина стойкова-
  • жилища-
  • цени

Ръст от над 20% в по-малките области градове.

Снимка: М. Богданова ©

Със средно 14% са поскъпнали жилищата у нас за последните 12 месеца, сочат данните на Bulgarian properties. направена е съпоставка на цените на цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано.

"През календарната 2023 г. беше отбелязано покачване от 21%. Вижда се, че като цяло ръстовете на цените се забавят през тази година спрямо предходната, но остават сравнително високи", казва Полина Стойкова изпълнителен директор на агенцията.

Най-голямо е поскъпването на квадратния метър в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен, където за поредна година се отчита покачване от над 20%. Причината за това е най-вече догонващата тенденция за региони, в които развитието на пазара е изоставало преди това. Любопитно е, че София, Пловдив и Стара Загора отчитат ръстове от 6.9 до 7.7%, т.е. под средното за страната. В същото време търсенето в тези градове остава сред най-високите.

1837 EUR/кв.м. е средната цена при жилищните имоти в София, сочи статистиката на BULGARIAN PROPERTIES. В класацията за най-скъпи имоти следват Варна с 1443 EUR/кв.м., Бургас с 1300 EUR/кв.м. и Пловдив с 1259 EUR/кв.м. Най-евтини са жилищата в Силистра - 694 EUR/ кв.м.

Трендът нагоре се поддържа устойчив през цялата година, като няма индикации за забавяне на пазара или предстояща корекция, обобщава Стойкова. "Търсенето продължава да бъде подкрепено от ръста на доходите у нас, както и от ниските лихви по ипотечните кредити", допълва тя.

От 1 октомври влязоха в сила новите правила при отпускане и предоговаряне на ипотечни кредити за домакинствата, които имат за цел да охладят до известна степен сектора. Съгласно тези нови правила ипотечният кредит не може да надвишава 85% от стойността на имота, месечните разходи по кредита не бива да надвишават 50% от месечния доход на кредитополучателя, а максималният срок за изплащане става 30 години.

Експертите посочват, че промените не са рестриктивни и не очакват да доведат до рязко покачване на лихвите, а по-скоро да продължи плавното движение нагоре. Ипотечното кредитиране у нас все още е сравнително евтино спрямо останалите държави в ЕС, като по данни на БНБ към август 2024 г. лихвите по ипотечните кредити за домакинства са на средни нива от 2.55% в лева и 2.79% в евро.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини