Отидете към основна версия

25 Април, 2015 19:07, обновена 25 Април, 2015 19:07 4 443 18

Акушерката Емилия Ковачева остава в ареста

  • акушерка-
  • емилия ковачева-
  • мярка-
  • сгс-
  • съдът

Софийски градски съд уважи искането на държавното обвинение да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на акушерката Емилия Чолакова, обвинена в опит за убийство на бебе.

Тя е обвинена в престъпление по чл. 116 от НК за тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Според съдът са налице достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемата е извършила деянието, в което е обвинена. Относно психическото състояние на обвиняемата съдът прие, че на този етап от съдебното производство тя е вменяема.

Убедително се установи, че детето е било в добро физическо състояние до нощта на 17 срещу 18 април. С показанията на свидетелите се установява, че през вечерта на 18 април състоянието му се е влошило и на главата му е установен оток. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която установява, че са налице данни за рязко влошаване на състоянието на бебето, която съответства на правния термин трайно разстройство на здравето или тежка телесна повреда. Според съдът от записите на охранителните камери се вижда, че на бебето са нанесени удари, като един от тях е със стъклено шише за хранене. Съдът не сподели възраженията на защитата, която оспорва автентичността на записите, като доказателствено средство и прие, че записите имат характеристика на доказателства по делото.


Тази сутрин прокуратурата внесе искане за постоянен арест на 40-годишната жена.

Тя бе доведена в съда със засилена охрана.Наблюдаващият прокурор Николай Христов определи по време на заседанието като зверски побоя над 4-дневното бебе.

Дори да приемем за вярно, че тя е нанесла удари на това дете, те в никакъв случай не са причинили тази травма. Това заяви пред журналисти Владислав Янев, адвокат на Емилия Ковачева. "Абсурдно е, ако в 3 часа през нощта се нанесат такива удари, в 7 часа сутринта, тя да извиква дежурния лекар за преглед на детето и да не са констатирани отоци. В последствие идва нов медицински екип, който продължава работа от 7:30 и там също не са констатирани такива отоци" обясни адвокат Янев.

Софийска градска прокуратура привлече на 23 април акушерката като обвиняема. На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18 април опит за убийство на 4-дневно дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда”-София.

Акушерката Емилия Ковачева е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. Това е обяснила вчера 40-годишната жена при разпитите в полицията.

Близки до разследването обясниха, че акушерката е удряла бебето с юмрук и шише, докато преминавала покрай него.

На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива съседното новородено. Действията и се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ, обясняват криминалисти.

Акушерката се е държала нормално с останалите бебета и е проявявала агресия единствено към това дете. В стаята, в която е било битото дете, е имало общо четири или пет бебета, обясниха източници от СДВР, гледали записите от камерите в помещението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини