Отидете към основна версия

1 209 2

Ахмед Муса използвал фейсбук за пропаганда

  • ахмед муса-
  • пропаганда-
  • фейсбук

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава"

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за разпространяване на идеите на „Ислямска държава".

Пазарджишкият окръжен съд проведе заседание по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава" и призив към джихад.

Изслушани бяха вещите лица Александър Шунин и Пламен Орханкелиев, които са направили преводи от арабски и от турски езици на фейсбук профилите на обвиняемите, предаде БНР.

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за призив към джихад.

На видеостената в съдебната зала бяха показани контактите на подсъдимите с профилни снимки и коментарите с джихадистки послания на турски и арабски език.

Чрез социалните мрежи подсъдимите са отправяли покани за приятелство към единобожието, защото целта е да се наложи исляма от епохата на добродетелта, тоест салафизма.

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава", проповеди на Ахмед, обръщение на последователи на ИД и снимки на Ал Багдади. Всичко това е правено с цел пропаганда, каза прокурор Нели Попова.

"Чухте, експертите казаха, че всички са свързани с "Ислямска държава", обяви прокурорът.

Защитата определи експертизата като опорочена. Адвокат Вакил Генчев заяви: "Тя е некомпетентна, опорочена и не следва да бъде приета, а да бъде назначена нова".

Съдът не уважи възражението на защитата. Според обвинението Ахмед Муса Ахмед и хората му са насаждали чрез социалните мрежи верска нетърпимост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Осъдиха Ахмед Муса на 1 година затвор

    Пловдивският апелативен съд осъди на 1 година затвор пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед по делото за проповядване на антидемократична идеология. Пр ...
    30.03.2018
    1 466
    13
  • Съдът пусна Ахмед Муса срещу 7500 лева

    Окръжният съд в Пазарджик измени мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед от задържане под стража в парична гаранция в размер на 7500 лева. Ахме ...
    28.11.2017
    1 557
    9