Отидете към основна версия

7 059 20

Престъпната система "хавала" генерирала до €300 млрд. годишно

  • хавала-
  • тероризъм-
  • гдбоп-
  • данс-
  • акция-
  • иван гешев

Основният организатор на системата, финансираща тероризъм, сириец, беше заловен в София

Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор Иван Гешев сподели допълнителна информация за организираната престъпна група, финансираща тероризъм. По-рано днес ДАНС и ГДБОП предприеха мащабна акция срещу чуждите граждани в няколко български града.

"Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС. В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценят дали и на колко от задържаните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", каза Гешев, цитиран от БГНЕС.

"Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е задържан в София. Главният организатор е осъществявал нерегламентирани „хавала”. Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности".

"Системата „хавала” е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалда, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света. Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет​", обясни Гешев схемата.

Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на „хавала”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини