Отидете към основна версия

2 187 7

Братя Галеви обвинени в прането на над 35.5 млн. лв

  • братя галеви-
  • обвинени-
  • "пране" на пари
Снимка БГНЕС

Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, са обвинени задочно в ръководене на престъпна група с цел "пране" на пари чрез използване на документи с невярно съдържание за сумата от 35.5 млн. лева, съобщиха днес от Специализираната прокуратура. Като членове на групата са привлечени още две лица – Методи Ковачев и Христинка Ангелова. Установяват се и други лица, които са участвали в ОПГ-то.
Според прокуратурата групата е действала в периода януари 2003 г. – до края на 2010 година на територията на България.
Обвинението твърди, че от януари 2003 г. – март 2004 г. Братя Галеви и Христинка Ангелова като подбудители и помагачи умишлено склонили Методи Ковачев да преведе общо 576 779.30 лева от сметките в български банки на фирма "Катон-Транс" ЕООД по сметки на различни бенефициенти в различни чуждестранни банки, използвайки документи с невярно съдържание – договори за покупка и внос на стоки в страната.
От април 2004 г. до края на 2010 г. в столицата, в Дупница и в чужбина Братя Галеви подбудили пък Христинка Ангелова умишлено да склони Методи Ковачев да извърши множество финансови операции – парични преводи от български банки към банкови институции в Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединените арабски емирства, Великобритания, Британски Вирджински острови, Кипър, Сейшелите и Китай на обща стойност 35 515 628.40 лева. Милионите били придобити чрез престъпление, твърдят от спецпрокуратурата.
Обвиненията срещу Галеви са повдигнати задочно, тъй като от 3 май те са в неизвестност. Вече са пуснати за издирване и на страницата на Интерпол. Преди да изчезнат  Върховният касационен съд  осъди Пламен Галев на пет години затвор, а Ангел Христов  на четири години затвор за организирана престъпна група с цел рекет. Оказа се, че Пламен Галев и Ангел Христов  са изтеглили и гаранцията си от 100 000 лева.
Методи Ковачев е с мярка за неотклонение "подписка", а Христинка Ангелова – с парична гаранция в размер на 5000 лева.
Разследването и проследяването на паричните потоци се провежда, освен от спецпрокуратурата, от МВР, ДАНС в сътрудничество с ФБР.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини