Отидете към основна версия

33 150 41

Мехди Гезали ли е камикадзето от Бургас? (Обновена в 22:12 ч.)

  • бургас-
  • атентат-
  • мехди гезали

МВР категорично отрече

Снимка: Фейсбук

Преди минути в интернет се появиха снимки на предполагаемия терорист – Мехди Гезали. Той е роден на 5 юли 1979 година в Стокхолм, Швеция.

Баща му е алжирец, а майка му финландка. Той е израснал в шведския град Йоребру, показва справка в интернет.

Гезли е посетил Пакистан, за да учи ислямско право преди 11 септември 2001 година. Бил е арестуван на 01.12 2001 година.

На 8 юли 2004 г. Гезали е бил освободен под попечителство на правителството на Швеция, тъй като той вече се счита, че не е заплаха за САЩ.

През 1999 г. е първият му сблъсък с правосъдието. Той лежи в затвор в Португалия. Между 28.08 до 10.10. 2009 г. Гезали е задържан с група от западни туристи в Пакистан по обвинение за тероризъм и връзки с Ал Кайда.


Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината, заявиха от пресцeнтъра на МВР, малко преди 22 ч. .

Некоректно е публикуването на факти без те да бъдат потвърдени от Министерството на вътрешните работи или други компетентни институции.

Работата по изясняване на самоличността на извършителя на терористичния акт продължава.
И в този случай МВР ще спази принципа за прозрачност и своевременно ще обяви резултатите от разследването, се казва в съобщението.

МВР обаче не е потвърдило истинността на снимките. Имаме вече ДНК профил на камикадзето. Това съобщи в 16:00 часа министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в Бургас. Резултатите от ДНК профила и пръстовите отпечатъци са пуснати на информационния обмен на правоохранителните служби в света.

Имаме версии за държави, съпричастни с този терорист, заяви Цветанов, но не пожела да ги упомене, за да не попречи на разследването. Той каза, че засега не може да каже категорично от коя държава е влязъл терористът.

Анкара няма информация заподозрения за кървавата баня в Бургас да е влязъл в България

през турската граница. Това заяви външният министър професор Ахмет Давутоглу по време на конференция в истанбулски университет.

Според Ницан Нуриел, бивш ръководител на израелското бюро за борба с тероризма, атентаторът вероятно е бил избран от мюсюлманската общност в България или пък е влязъл в родината ни през Турция.

Германският външен министър Гидо Вестервеле предупреди Израел да не си прави прибързани изводи

и да не обвинява никого без доказателства за атентата в Бургас.

"Няма никакви данни за извършителите. Израел би трябвало да бъде внимателен в коментарите си за атаката", каза Вестервеле. Той осъди бомбената експлозия.

Още вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Ехуд Барак обвиниха за атаката Техеран, но Ислямската република официално опроверга обвиненията.

През последните няколко месеца бяха замислени редица атаки срещу израелски мишени в Азия и Европа, всяка от които беше свързана с Иран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини