Отидете към основна версия

4 388 23

Съдия разкри защо е пуснал убиеца от Борисовата градина под домашен арест

  • йоан матев-
  • руси алексиев

Кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания е причината мярката на Йоан Матев да бъде променена, за да не бъдат нарушени човешките му права

Снимка: БГНЕС

Руси Алексиев, съдия по делото срещу обвиняемия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев, разкри защо Софийският градски съд го е пуснал под домашен арест. Според съдията кризата с коронавируса и невъзможността да бъдат насрочвани съдебни заседания е причината мярката да бъде променена.

"Ако Матев бъде оставен в ареста и подаде жалба заради този факт, България със сигурност ще бъде осъдена от съда за правата на човека в Страсбург", заяви пред bTV Алексиев, председател на съдебния състав, преразгледал мярката за неотклонение.

Магистратът от Софийския градски съд твърди, че не е имал основание да не уважи искането на Матев за по-лека мярка при новите обстоятелства.

„Йоан Матев е задържан под стажа вече повече от 3 години, (…) съдът не е в обективна възможност не само да осигури, а дори да прогнозира разумно кога отново ще започне гледането на делото (…) и тези две обстоятелства посочиха на този съдебен състав, който промени мярката, че вече същата не е законосъобразна и балансирана“.

Съдията не споделя тезата, че делото се движи бавно и прави прогноза, че делото ще бъде решено скоро: „Моята надежда е, че става въпрос за месеци, не за години“.

По думите му делото зависи и от ситуацията във Великобритания, където се намира свидетел, който трябва да бъде разпитан, а на този етап това е невъзможно.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини