Отидете към основна версия

14 238 50

Акция в Ботевград: Полиция и ДАНС пред дома на зам.-министър

  • ботевград-
  • красимир живков

Пред дома на зам.-министъра на околната среда Красимир Живков има струпване на полиция и служители на ДАНС

Специализирана операция се провежда в Ботевград, съобщи bTV.

По първоначална информация става дума за разследване на организирана престъпна група.

Пред дома на зам.-министъра на околната среда Красимир Живков има струпване на полиция и служители на ДАНС.

Красимир Живков е бивш областен управител на Софийска област от мандата на ГЕРБ, а преди това два мандата кмет на Правец - през 2003 г. бе издигнат от БСП, а през 2007 г. - от инициативен комитет.

В началото на януари Живков беше на разпит по повод водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се тогава в ареста министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

Неговият подпис стоял под писма за „Студена” и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешениеята за водоползване, с изключение на едно изменение, стана ясно по-късно в съда.

Пред разследващите Живков е обяснил, че пернишкото ВиК дружество е предлагало какво количество вода от язовир „Студена“ да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

„Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум - и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите. На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия“, каза Красимир Живков след разпита.

Единственият обвиняем за водната криза в Перник в момента е екоминистърът в оставка Нено Димов.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Свързани новини