Отидете към основна версия

21 021 60

Братя Бобокови са задържани

  • спецпрокуратура-
  • отпадъци-
  • красимир живков-
  • братя бобокови

Собствениците на "Приста Ойл" са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

Снимка: БГНЕС

Братята Пламен и Атанас Бобокови са задържани, съобщи БНТ.

Собствениците на "Приста Ойл" са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Според източници на телевизията двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане.

По-рано днес беше задържан зам.-министърът на екологията Красимир Живков. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци - в това число и опасни.

Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия.

bTV също сподели, че според тяхна информация Бобокови са в ареста по подозрения за фиктивен износ на боклук в чужбина, както и за укриване на данъци.

Имената на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови днес бяха замесени в спецакцията на прокуратурата срещу вноса и износа на опасен отпадък.

Бяха обискирани техни имоти в Русе, Монтана и София.

Бизнесът на братя Бобокови е свързан с производство на автомобилни масла в „Приста ойл“ в Русе и рециклиране на акумулаторен и оловен скрап, за която имат рециклираща площадка на фирма „Монбат Рисайклинг“ в Монтана.

Държавното обвинение не спомена конкретно имената им, както и фирмите, но беше споменат завод в Монтана, който се занимава с акумулатори. Вместо боклукът от тях да се изнася в Германия, той бил разпределян на фиктивни фирми в България. Така, вместо да се плащат данъци за преработка на отпадъците, фирмите генерирали огромни печалби.

В късния следобед пиарът на двамата братя Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV.

В нея се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“.

„Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи, и към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нямаме също така информация за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в писмото.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.

Свързани новини