Отидете към основна версия

3 237 5

Затворник иска 300 бона, били му инжекция, докато спи

  • затворник-
  • иск-
  • инжекция-
  • 300 бона

Според амбулаторните листове обаче мъжът е с поставена диагноза „биполярно афективно разстройство, сегашен епизод – смесен”

Илюстративна снимка, Shutterstock

300 000 лева за неимуществени вреди – болка, страдание, страх и несигурност за живота, уронване на авторитета като гражданин и правата му, поиска лишен от свобода, настанен в затворническото общежитие в Самораново. В исковата молба до Административния съд в Кюстендил мъжът посочва, че върху него в спящо състояние е упражнен физически натиск, след което противоправно са му сложени белезници и поставена инжекция по нареждане на психиатъра. Исковата молба е отправена до Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. От държавното обвинение обаче са категорични, че жалбата е неоснователна, съобщи struma.bg.

Съгласно медицинска справка затворникът не страда от хронични заболявания и не посещава медицинския център към затворническото общежитие по време на плановите прегледи. Според амбулаторните листове обаче, изготвени от психиатър и невролог в затвора, е поставена диагноза „биполярно афективно разстройство, сегашен епизод – смесен” с изписана медикаментозна терапия и отказ от комплексно диспансерно наблюдение.

От показанията на началник-сектор в затвора в Бобов дол се установява още, че лишеният от свобода е настанен в самостоятелно спално помещение с непрекъснато наблюдение и охрана поради подаване на жалби и негодуване от другите лишени от свобода, настанени с него в едно спално помещение, както и че след преглед му е назначено лечение, а служителите са оказали съдействие при прегледа и лечението поради отказ да му бъдат поставяни инжекции.

Така магистратите бяха категорични, че не са налице действия, които да причинят неимуществени вреди на лишения от свобода, и отхвърлиха жалбата му. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини