Отидете към основна версия

4 604 1

Уникални находки в най-древния европейски град - Провадия

  • провадия-
  • най-древния град-
  • находки-
  • каменна стена-
  • археолози-
  • злато-
  • вежди рашидов-
  • 64 века

Археолозите откриха злато на 6500 години

Най-древният европейски град — Провадия отново изуми и зарадва археолозите, които за пръв път навлязоха зад невероятните по размери крепостни стени на града.

В останалата част на Европа, хората не са и помисляли за каменни ограждения през късния халколит, когато Провадия е бил опасван от стена, висока поне 5 метра и почти толкова широка, съобщава bTV.

През петото хилядолетие Пр.Хр. в града са живеели най-богатите хора на стария континент.

„В Античността и Средновековието рядко е имало такива сериозни съоръжения, а това все пак е на 6500 години. Представете си колко напред във военната техника са били тези хора, защото е трябвало да пазят явно невероятно богатство", коментира проф. д.и.н. Васил Николов, Национален археологически институт към БАН.

Богатствата на местните се дължали на солта, която единствено те добивали по онова време. За два месеца археолозите са открили над 400 изключителни предмета, сред които и такива, които са изработени от злато. Става въпрос за антични накити, които са на възраст между 6200 и 6500 години.

Тепърва ще се навлиза навътре, където са живеели най-богатите сред богатите. Тази година е бе разкрит и все още действащ кладенец на близо 64 века. С огромните си размери и изключително модерната за времето си изработка, кладенецът няма аналог в Югоизточна Европа.

Днес министърът на Културата Вежди Рашидов посети Солницата в Провадия, където тази година неговото ведомство финансира два проекта: – Реставрация и консервация на южен участък на външна крепостна стена на праисторическия солодобивен и градски център Провадия – Солницата, община Провадия – 37 212 лв.; и Археологически проучвания (договор с НАИМ-БАН) на „Праисторически солодобивен и градски център Провадия – Солницата”, гр. Провадия, община Провадия, област Варна – 12 000 лв. 

Министърът на културата заяви пред журналисти, че ще настоява в бюджета на Министерството на културата за следващата 2017 г. Да бъдат заложени още средства за археологически проучвания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Бликна вода от кладенец на 64 века

    Вода бликна от кладенец на 64 века в най-древния град на Европа – Провадия-солницата. Най-новото сензационно откритие стана по време на последни ...
    12.09.2016
    12 740
    3