Отидете към основна версия

3 311 5

Едно от "оръжията за масово унищожение" на Хитлер отива на търг (СНИМКИ)

  • телефон-
  • хитлер-
  • адолф хитлер-
  • червен телефон-
  • търг-
  • аукционна къща-
  • нацисти

Фюрерът често използвал телефона, оценен на 200 000 до 300 000 долара, да дава заповеди за извършването на убийства

Снимки: АП/БТА

Личният телефон на Адолф Хитлер, по който фюрерът е давал някои от най-страшните си заповеди, ще бъде продаден на търг този уикенд, съобщава АП.

Боядисаната в червено вещ, на която са гравирани емблемата на нацистката партия и името на фюрера, е произведена от компанията Siemens, като оригиналния ѝ цвят е бил черен.

Аукционната къща "Александър Хисторикъл Окшънс", която организира търга в Мериленд, очаква телефонът на Хитлер да бъде продаден за сума между 200 000 и 300 000 долара, като наддаването ще започне от 100 000 долара.

Бил Панагопулос от аукционната къща в град Чесапийк, щата Вирджиния, разказва, че офицери от руската армия подарили телефона на британския офицер Ралф Райнър, когато влезли в бункера на Хитлер в Берлин.

Сега, синът на Райнър продава червеният телефон, който, след като е изнесен от бункера на Хитлер през 1945 г., е стоял затворен в кутия в дома му. Този уикенд обаче, това ще се промени и това "мобилно средство за унищожение" ще попадне в ръцете на нов собственик.

Новината за продажбата се появи в началото на месеца. Тогава 82-годишния син на Райнър — Ранулф разказа пред Си Ен Ен, че баща му приемал телефона като символ на победата над нацисткия лидер.

Панагопулос нарича телефона "оръжие за масово унищожение", отбелязвайки, че заповедите, които Хитлер е давал по него са отнели живота на много хора.

По думите му, всички в аукционната къща се надяват червеният телефон да попадне в някой музей, където хората ще могат да го видят и "наистина да разбират до какво може да доведе крайното нацистко мислене."

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини