Отидете към основна версия

1 571 2

Нова книга за депортацията на евреите

  • книга-
  • евреи-
  • втора световна война-
  • спас ташев-
  • история

На днешния ден се навършват 69 години от спасяването на българските евреи. И в тоталитарното ни минало, и днес, тази дата е пораждала дискусии за истинските спасители. През последните 10-тина години обаче към споровете е добавен нов елемент: кой е виновника за депортацията и последвалата смърт на повече от 11 хиляди евреи от Вардарска Македония и Беломорието?

На този въпрос отговор дава Спас Ташев в своята книга „Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове”.

Книгата е от 96 страници и съдържа като приложения 25 копия на документи и снимки, които разкриват драматизма на разглежданите събития и сложността и многопластовоста при намирането на отговорите.

Книгата се издава от Македонския научен институт в София и се очаква да се появи на книжния пазар през април. Забавянето на отпечатването е свързано с липсата на средства.

„Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове” е единственото издание не само в България, но и по света, което на базата на документи разглежда обективно съдбата съдбата на евреите в тези земи. Към настоящия момент по света има няколко издания, които са подкрепени от Р Македония и не само, че са дълбоко дълбоко антибългарски по своето съдържание, но и правят опити да прикриват хитлеристките престъпления.

За представянето на книгата на Спас Ташев „Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове” през април 2012 г. се очаква в София да пристигнат Самуил Ардити, автор на предговора и първият носител на ордена за храброст на Израел и един от създателите на неговите десантни части полк. Шмуел (Сами) Рафаел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Единственият еврейски музей у нас

    10 март е датата, която Министерският съвет определя за Ден на Холокоста в България. На този ден евреите у нас за пореден път изказват благодарност ...
    10.03.2012
    1 729
    0