Last news in Fakti

10 Март, 2012 16:06 1 720 0

Единственият еврейски музей у нас

  • евреи-
  • музей-
  • софия-
  • холокоста
Единственият еврейски музей у нас - 1
Снимка: http://www.sofiasynagogue.com

10 март е датата, която Министерският съвет определя за Ден на Холокоста в България. На този ден евреите у нас за пореден път изказват благодарност към българския народ за хилядите спасени животи. Признателни са и в единствения у нас еврейски музей, предаде БНТ.

Между църква, джамия и католически храм вратите на еврейския музей са отворени вече 20 години. Всички експонати са дарения, събрани от синагоги в цялата страна. А за да се разкаже добре една история, трябва да се почне от началото, от село Гиген.

Александра Ивойлова, уредник на еврейския музей, заяви за експонатите: „Колоната е от втори век, а България, както знаем, е създадена през седми век, и много преди това евреите са били тук заселници“.
Въпреки че живеем с тях векове наред, най-рядко посещаваме музея ние, българите. Повече са корейците, индийците и японците. Само че не те, а ние сме имали еврейска царица - Сара, втората съпруга на цар Иван Александър.

 

„Тя приема християнството, строи много манастири и църкви и е майка на Иван Шишман, последния български цар“, разказва Ивойлова.

Историята вплита съдбите на българи и евреи много преди ужаса на Втората световна война. Когато днес еврейската общност у нас благодари за хилядите спасени, ние също имаме за какво да бъдем  признателни. Българските евреи се бият и в Българо-сръбската, и в Балканските войни и защитават следосвобожденска България.

Еврейският исторически музей в София към Организацията на евреите в България "Шалом" се помещава в сградата на Софийската синагога от 8 май 1992 г. Той е своеобразно продължение на постояната експозиция "Спасяването на българските евреи 1941-1944", поддържана от 1968 г. до 1990 г., като неговата цел е издирването, опазването, изучаването и популяризирането на еврейското културно и историческо наследство в България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА