Last news in Fakti

9 Март, 2012 19:12 1 557 2

Нова книга за депортацията на евреите

  • книга-
  • евреи-
  • втора световна война-
  • спас ташев-
  • история

На днешния ден се навършват 69 години от спасяването на българските евреи. И в тоталитарното ни минало, и днес, тази дата е пораждала дискусии за истинските спасители. През последните 10-тина години обаче към споровете е добавен нов елемент: кой е виновника за депортацията и последвалата смърт на повече от 11 хиляди евреи от Вардарска Македония и Беломорието?

На този въпрос отговор дава Спас Ташев в своята книга „Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове”.

Книгата е от 96 страници и съдържа като приложения 25 копия на документи и снимки, които разкриват драматизма на разглежданите събития и сложността и многопластовоста при намирането на отговорите.

Книгата се издава от Македонския научен институт в София и се очаква да се появи на книжния пазар през април. Забавянето на отпечатването е свързано с липсата на средства.

„Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове” е единственото издание не само в България, но и по света, което на базата на документи разглежда обективно съдбата съдбата на евреите в тези земи. Към настоящия момент по света има няколко издания, които са подкрепени от Р Македония и не само, че са дълбоко дълбоко антибългарски по своето съдържание, но и правят опити да прикриват хитлеристките престъпления.

За представянето на книгата на Спас Ташев „Депортацията на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Факти и митове” през април 2012 г. се очаква в София да пристигнат Самуил Ардити, автор на предговора и първият носител на ордена за храброст на Израел и един от създателите на неговите десантни части полк. Шмуел (Сами) Рафаел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    ДОБРЕ ДЕ ТУКА Е БЪЛГАРИЯ И НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗВА КОЛКО БЪЛГАРИ СА БИЛИ ИЗБИТИ ЗА 500 ГОД. РОБИЯ ... А ЗАЩО ??? ИЛИ НИЕ СМЕ ХОРА ВТОРО КАЧЕСТВО И ТОВА НЕ Е ВАЖНО ??? ЯВНО НА НАШИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ТОВА НЕ Е НАПРАВИЛО ВПЕЧАТЛЕНИЕ И ПРЕДПОЧИТАТ ДА СИ МЪЛЧАТ А В СЪЩНОСТ МНОГО ХОРА БИ БИЛО ДОБРЕ ДА ЗНАЯТ КОЛКО МИЛИОНА Е БИЛА БЪЛГАРИЯ КОГАТО Е ПАДНАЛА ПОД ТУРСКО РОБСТВО И КОЛКО СА ОСТАНАЛИ СЛЕД РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ! ВЕРОЯТНО МНОГО МИЛИОНИ СА ИЗБИТИТЕ И ПРОКУДЕНИТЕ ОТ СТРАНАТА ???? АМИ ПИШЕТЕ ЗА ТОВА ! ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ИЛИ ПАК НЕЩО СЕ ШУБЕЛИСВАТЕ ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА СЕ РАЗСЪРДИ НАЛИ ???ЗА НАС СВЕТА СЪЩО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ И ДА НИ ПОЧИТА НЕ САМО ЧЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НАРОД СПАСИЛ ЕВРЕЙТЕ НО И СМЕ ЕДИНСТВЕНИЯ НАРОД КОЙТО Е ИЗБИВАН НЕ 5 ГОДИНИ КАТО ЕВРЕЙТЕ А 500 ГОДИНИ И ПАК СМЕ ОЦЕЛЯЛИ !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.