Отидете към основна версия

3 300 2

Отиде си великият Стан Лий (СНИМКИ)

  • стан лий-
  • марвъл-
  • marvel

Съавторът на комиксовите супергерои Спайдърмен и Хълк почина на 95-годишна възраст 

Снимки: БТА/АР

Стан Лий, един от създателите на издателството Marvel Comics, е починал на 95-годишна възраст, съобщи неговата дъщеря, цитиранa от Reuters.

Рано тази сутрин линейка е откарала Лий от дома му в Холивуд хилс, Лос Анджелис, до болницата "Сидърс Синай", където той е починал. През последната година и няколко месеца той е страдал от няколко болести, включително пневмония и проблеми със зрението.

Като писател и редактор Лий има сериозен принос за израстването на Marvel през 60-те години до водещи позиции в издаването на комикси. В сътрудничество с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, вълнували младите поколение десетилетия наред.

Негови творения са Спайдърмен, дивакът Хълк, мутантите Екс мен, плейбоят изобретател, известен като Железния човек - Тони Старк, както и Фантастичната четворка.

През 21 век са правени игрални филми по десетки комикси на Marvel, почти всички с персонажи, създадени от Лий. Приходите от прожекциите по света на тези екранизации надхвърлят 20 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини