Отидете към основна версия

35 814 9

България загуби още една голяма актриса

  • нина стамова-
  • николай бинев-
  • младежки театър

Почина Нина Стамова

Актрисата Нина Стамова е починала, съобщиха от Младежкия театър "Николай Бинев".

"С прискърбие и огромна тъга ви съобщаваме, че една изключителна актриса напусна този свят – легендарната Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино. Актрисата беше важна част от историята и на нашия – Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си", се казва в траурното съобщение на Младежкия театър.

Оттам описват Стамова като впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на театъра.

Нина Стамова е родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан. През 1960 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. През същата година дебютира с ролята на Мила в „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов в Драматичен театър – Димитровград. Играе в драматичните театри в Димитровград, Варна и Пловдив, в Младежкия в София. Гастролира в Театър 199, НДК, театър „Миниатюра“ и театър „Движение“.

През 1998 г. Нина Стамова става носител на "Аскеер" за най-добра женска роля в пиесата "Пясъчен пъзел", чийто автор е дъщеря ѝ Яна. Режисьор на спектакъла е Илия Добрев.

Поклонението ще бъде във вторник, 6 август, от 11 часа в църквата „Св. София".

Поклон пред светлата ѝ памет!

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.

Свързани новини