Last news in Fakti

5 Август, 2019 12:40 35 758 9

България загуби още една голяма актриса

  • нина стамова-
  • николай бинев-
  • младежки театър

Почина Нина Стамова

България загуби още една голяма актриса - 1

Актрисата Нина Стамова е починала, съобщиха от Младежкия театър "Николай Бинев".

"С прискърбие и огромна тъга ви съобщаваме, че една изключителна актриса напусна този свят – легендарната Нина Стамова, оставила безброй значими и ярки следи в историята на българския театър и кино. Актрисата беше важна част от историята и на нашия – Младежкия театър, в който ще бъде запомнена с вълнуващите си роли, с мечтите си, с вярата и топлотата, която носеше със себе си", се казва в траурното съобщение на Младежкия театър.

Оттам описват Стамова като впечатляваща актриса и невероятен човек, който винаги ще бъде част от семейството на театъра.

Нина Стамова е родена на 1 октомври 1935 г. в Чирпан. През 1960 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски. През същата година дебютира с ролята на Мила в „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов в Драматичен театър – Димитровград. Играе в драматичните театри в Димитровград, Варна и Пловдив, в Младежкия в София. Гастролира в Театър 199, НДК, театър „Миниатюра“ и театър „Движение“.

През 1998 г. Нина Стамова става носител на "Аскеер" за най-добра женска роля в пиесата "Пясъчен пъзел", чийто автор е дъщеря ѝ Яна. Режисьор на спектакъла е Илия Добрев.

Поклонението ще бъде във вторник, 6 август, от 11 часа в църквата „Св. София".

Поклон пред светлата ѝ памет!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕТО

    66 0 Отговор
    БОГ ДА Я ПРОСТИ
  • 2 Истина

    119 9 Отговор
    Хора хубавите и образованите хора си отиват, вече са кът. Системата след 89г. произвежда само Чалгари Главочи Небългари. Страшно е. Поклон пред хубавите Българи.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 ИВАН

    12 41 Отговор
    Ми кажете още роли, не си я спомням, не е била чак толкова голяма работа, дори и да е от старото поколение

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 vasik atanasova

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    тука съм с тебе !имаш плюс от мене
  • 6 Менгеле

    24 2 Отговор
    Дълбок поклон....
  • 7 Ловеца на боклуци.

    18 11 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Иван ли си насран ли си няма откъде да си я спомниш ти едно време ходеше да правиш свирки по обществените тоалетни и гари затова не се чуди а продължавай със свирките.ха ха ха. 😂😂😂😂
  • 8 Образовай се

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "ИВАН":

    Пропуските ти са лично твой проблем. Да си ходил на театър, да си гледал кино. Ама вместо това си къркал ракийка с кромид и си тананикал сръбско. Ае у лево. Искал той да му смелят всичко на готово.
  • 9 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    Да, бе, а преди '89 - супер интелигентни Тошко Галошковци и Митко Гестаповци.
    Истината е, че си путин-це червенко, мечтаещо за Ким Чен и Кастро...