Отидете към основна версия

1 828 6

Връчват наградите "Аскеер"

  • награди аскеер-
  • аскеер

Трима лауреати са отличени за цялостен принос

Снимка: БГНЕС

За 30-и път в театър „Българска армия” фондация „А’Аскеер” ще връчи наградите за постижения в театралното изкуство, съобщи Нова тв.

През 2020 година пандемията отмени награждаванията, но тази година традицията се възобновява. Артисти, представления и техните автори е бъдат отличени в 10 категории. Любопитен факт е, че един от победителите ще бъде анонсиран от първата българка, номинирана за „Оскар” – Мария Бакалова. Но не от залата, а чрез предварително заснето видео.

На юбилейното награждаване е бъдат връчени три приза за цялостен принос към театралното изкуство. Тримата лауреати са драматургът и писател Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и артистът, режисьор и поет Стефан Мавродиев.

В живота на Стефан Мавродиев има много любови – поезията, киното. И театъра. Първата му среща с театралната сцена е преди цели 70 години. По-късно сцената пресича пътя му с постановки на автори от различни епохи.

Стефан Мавродиев има и над 50 роли в киното. А като режисьор поставя пиеси на Чехов и Мрожек. Но преди година пандемията поставя всички пиеси на пауза. Днес Стефан е обратно там, където е най-много себе си. На сцената.

След повече от половин век на сцена, името на Стефан Мавродиев се записва сред лауреатите с цялостен принос към театралното изкуство. Награда от артисти за артисти.

„Думата ласкае не е точна – но просто ми е много приятно това отношение, това внимание към мен. Дано съм го заслужил”, заяви той. А в живота продължава да съвместява своите любови – сцената и поезията.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини