Last news in Fakti

25 Май, 2024 04:09 1 517 11

Раздадоха наградите "Аскеер" за 2024 г.

  • аскеер-
  • награди-
  • театър

Победител в категорията „Съвременна българска драматургия“ е Борис Кръстев – за „Кулата“ („Театър 199“)

Носителите на наградата „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени снощи от едноименната академия на театър „Българска армия“, предаде БНТ.

Победител в категорията „Съвременна българска драматургия“ е Борис Кръстев – за „Кулата“ („Театър 199“).

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята ѝ на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“), и Константин Соколов – за Петър в „Ботушът“ от Лило Петров (реж. Стоян Радев Ге. К., театрално-музикален продуцентски център Варна – драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна).

За поддържаща роля бяха отличени Маргита Гошева – за ролята на Пития в „Едип и пророците" по Софокъл (реж. Диана Добрева, театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив) и Иван Николов – за ролите на Леонардо, Игор и издателят в „Петрови в грипа и около него“ по Алексей Салников (реж. Боян Крачолов, Народен театър) и ролята на Николай Иванович в „Платонoff“ от А. П. Чехов (реж. Маргарита Младенова и Иван Добчев, „Сфумато").

Като най-добър моноспектакъл бе посочен Prima Facie от Сузи Милър, консултант – Светлана Янчева, сценография и костюми – Ванина Цандева, графичен дизайн – Теодора Симова, с участието на Елена Телбис („Топлоцентрала“).

За режисура „Аскеер“ бе даден на Веселка Кунчева – за „Преображението“ от Франц Кафка (Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград).

Като най-добро представление бе отличено „Красива птичка с цвят зелен“ по Карло Гоци (реж. Анастасия Събева) в драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора и Държавна опера – Стара Загора).

„Аскеер“ за изгряваща звезда взе сдружението „Шум и бяс“ за „Кино „Лента“ от Мария Страшилова (кино „Влайкова“).

Наградата за сценография е за Мариета Голомехова – за „Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд (реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Рачо Стоянов" – Габрово, и за „Преображението“ по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград).

За костюмография бе отличена Елена Нацариду – за „Крали Марко – последната балканска легенда“ от Владимир Левчев (реж. Анастасия Събева, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе).

„Аскеер“-ът за театрална музика е за Емилиян Гацов-Елби – за „Игри в задния двор“ (театър „София“).

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от едноименната академия на театър „Българска армия“. Руси Чанев получи статуетката за цялостен принос към театралното изкуство, а Мимоза Базова – почетен „Аскеер“.

Церемонията по връчването бе наречена „Театрална суматоха“, и е посветена на 95 години от рождението на Йордан Радичков.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 3 Отговор
    Честито Таланти
  • 2 Аман заман

    4 2 Отговор
    Театър "Българска армия" няма нищо общо с Въоръжените сили и Българската армия на РБ. Това е само наименование, като това на частния застраховател "Арменец" и като частния футболен отбор "ЦСКА". Аскер на турски означава войник от редовната армия на Османската империя. Следващата им българска театрална награда да я именуват Башибозук!!

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 3 плюс минус

    1 0 Отговор
    Браво!
    Доста талантливи театрални дами !
  • 4 Така онака

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аман заман":

    Направили са си ташки навремето с наименованието, в противовес на "Оскар". А за частните отбори, и"Уески" и "Локо" и други са частни фабрики, парички-милички да носят... време такова, Декорационно!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ☢️☢️☢️☢️

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Аман заман":

    Не е аскер а АСКЕЕР ИМА РАЗЛИКА . И това което си писал е грешно. И поне някога да си ходил на театър .

    Коментиран от #8

  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Така онака":

    Това са награди за театър не за кино като Оскарите . И другото което си писал е неразбираемо.

    Коментиран от #9

  • 8 Така онака

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "☢️☢️☢️☢️":

    Когато съм ходил на театър не си се родил, а си бил в Ташкент...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туйто!

    1 0 Отговор
    Гледах снощи награждаването.
    Впечатляващо беше изказването в стихотворна форма на Руси Чанев. Дано някой се сети да го публикува в мрежата.
    Забавно и... метафорично беше търкалянето по сцената на постоянно падащи от аскеерите/статуетките каски.
  • 11 Горски

    4 0 Отговор
    Девиза на Нотингам: Ще се изправяме отново и отново, докато агнетата станат лъвове! В България това е мисията невъзможна - видно от управлението през последните години: мутри без КПД-коефициент на полезно действие, автоджамбази, продажници без никаква свян - управляват шепа овце. И на овцете им е добре - хвърлят им толкова, колкото да не умрат от глад и си блеят в кошарите. Овчаря бойко ги пази - лесно се водят тръгва една овца - тръгват всички. Добре ни е така да сме овце.