Отидете към основна версия

2 876 9

Весислава Антонова: Въпрос на интелигентност и професионална емпатия

  • весислава антонова-
  • медии-
  • правила-
  • журналистика-
  • етика

Новината за катастрофата е значима, но се рови там, където в момента е непочтено, смята членът на Националния съвет за журналистическа етика

Снимка: БГНЕС

"Националният съвет за журналистическа етика има специално становище, в което се казва как се отразяват подобни инциденти. За съжаление тези правила живеят на хартия. Въпрос на интелигентност и на професионална емпатия е да си свършиш добре работата. Става дума за професионална и национална култура. Това се учи в семейството, на улицата, сред приятелите, това е диагноза на обществото, не на професионалните журналисти".

Това коментира пред БНР Весислава Антонова, главен редактор на сп. "Мениджър" и член на Съвета.

Тя изрази недоумение защо една такава новина поражда извънредни блокове от часове:

"Най-големият проблем е подобна трагедия да се превърне в сензация. Сензационното преследване на тези новини преобръща всичко".

В предаването "Нещо повече" Антонова допълни:

"Медията не трябва да е прокурор, съдия, има право да разследва, но всяко разследване си има правила. При настъпили такива извънредни ситуации медиите дори не трябва да си позволяват да са източник на страх и несигурност. Започнах да виждам как тази трагична новина се преекспонира и как в сайтовете излизат новини дори от типа "близките на загиналите влизат без сертификати за ваксинация". Рови се там, където не е почтено да се рови в този момент и се изнася информация, която не виждам с какво допринася на обществото. Новината е значима, важно е това, което се е случило, но е важно да се защити достойнството на професията, да се спазват стандартите. Когато се случи такъв инцидент, се връщаме в изходната точка. Такива трагедии ни приземяват, но за кратко".

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.

Свързани новини