Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 09:17 2 855 9

Весислава Антонова: Въпрос на интелигентност и професионална емпатия

  • весислава антонова-
  • медии-
  • правила-
  • журналистика-
  • етика

Новината за катастрофата е значима, но се рови там, където в момента е непочтено, смята членът на Националния съвет за журналистическа етика

Весислава Антонова: Въпрос на интелигентност и професионална емпатия - 1
Снимка: БГНЕС

"Националният съвет за журналистическа етика има специално становище, в което се казва как се отразяват подобни инциденти. За съжаление тези правила живеят на хартия. Въпрос на интелигентност и на професионална емпатия е да си свършиш добре работата. Става дума за професионална и национална култура. Това се учи в семейството, на улицата, сред приятелите, това е диагноза на обществото, не на професионалните журналисти".

Това коментира пред БНР Весислава Антонова, главен редактор на сп. "Мениджър" и член на Съвета.

Тя изрази недоумение защо една такава новина поражда извънредни блокове от часове:

"Най-големият проблем е подобна трагедия да се превърне в сензация. Сензационното преследване на тези новини преобръща всичко".

В предаването "Нещо повече" Антонова допълни:

"Медията не трябва да е прокурор, съдия, има право да разследва, но всяко разследване си има правила. При настъпили такива извънредни ситуации медиите дори не трябва да си позволяват да са източник на страх и несигурност. Започнах да виждам как тази трагична новина се преекспонира и как в сайтовете излизат новини дори от типа "близките на загиналите влизат без сертификати за ваксинация". Рови се там, където не е почтено да се рови в този момент и се изнася информация, която не виждам с какво допринася на обществото. Новината е значима, важно е това, което се е случило, но е важно да се защити достойнството на професията, да се спазват стандартите. Когато се случи такъв инцидент, се връщаме в изходната точка. Такива трагедии ни приземяват, но за кратко".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    24 0 Отговор
    Те искат да снимат с камера отрязани ръце ,крака , разпрани стомаси !!!!!Това не са хора ,а ди-ваци !!!
  • 2 Пич

    19 1 Отговор
    Вчера една мисирка ( чиста патица ) угоднически зададе въпрос на премиера Янев , за качеството на пътя , като мислеше , че му дава причина да плюе по Бойко. Ама тоя се оказа умен , и и поряза ентусиазма веднага , казвайки , че пътят е бил в перфектно състояние... Схвана на момента , как всяка друга линия на поведение , би раздала всички козове в ръцете на македонците , и би довело до плащане на милиони компенсации от нашата страна...
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    17 0 Отговор
    Добре е поне , че близките не са българи! Иначе вече щяха да са пред домовете и да питат : " Как се чувствате, като загубихте дъщеря, син, майка ....
  • 4 Браво

    19 0 Отговор
    Ето това е истината! Непочтено е да се търсят сензации в една трагедия. Раздухват се клюки само и само да се "цъкне" на заглавието. Още веднаж поздравления!
  • 5 Локо Сф1956

    13 0 Отговор
    Много добре казано г-жо Антонова. Трябва да се ограничат коментариите в някои медии и сайтове от лица некомпетентни по представени актуални и болезнени въпроси.
  • 6 ????

    15 0 Отговор
    Нали учителите ви са краварските медии! Какво се правите на ощипани госпожици! Етика, метика празни думи прикриващи без нравствеността на джурналистиката.
  • 7 Хипи Пепи

    8 1 Отговор
    Сега чувам, че имало такъв съвет. А къде бяхте през последните 2 години, при всяко отразяване на "пандемията"?
  • 8 права

    12 0 Отговор
    е госпожата, но като каже А, трябва да каже и Б. От вчера всички национални телевизии също са хипер превъзбудени по темата. Въртят едни и същи кадри, каканижат едно и също, по 100 различни начина. Да не говорим за армията от "експерти" по безопастност , чиито коментари на моменти са направо налудничави.Имам чувството, че "мисирките",както много сполучливо ги определи Борисов, изпитват някаква извратена наслада да се ровят в подобни човешки трагедии и да ги поднасят по такъв комерсиален вид.Днес сутринта слушах един "експерт" с бяла якичка, с вид и глас на мормон, как задълбочено разясняваше на непросветените, че по някога предното стъкло бивало зацапано, чистачките не били сменяни, фаровете били амортизирани и като към всичко това прибавим и мъгла....която обаче в случая отсъства. Зоран Заев каза всичко в едно едно изречение:- "Ние сме братя, в добро и в лошо. Благодаря ви."
  • 9 Цуца

    0 0 Отговор
    Пълен мазохизъм е непрекъснатото облъчване на зрителите със стряскащи новини и кадри, като се започне с ваксиниране със забождащи се игли в ръце, кадри от интензивни отделения с болни на командно дишане, катастрофи, убийства и пр., ”интервюта” уж за всички гледи точки.