Отидете към основна версия

1 754 4

Съдят Ед Шийран за плагиатство

  • ед шийран-
  • съд-
  • плагиатство-
  • shape of you

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за "Shape Of You"

Снимкa: Shutterstock

Британската поп звезда Ед Шийран се яви във Висшия съд в Лондон, където започна делото за авторски права по обвинение, че хитът му "Shape of You" съдържа музикални фрази от друго произведение, съобщи АФП, цитирани от dir.bg.

Песента "Shape of You" излезе през 2017 г. и се превърна в хит на 31-годишния Шийран. Тя все още е най-стриймваната песен в Спотифай с над три милиарда стриймвания. Тя донесе и награда "Грами" за най-добро по соло изпълнение на Шийран.

Композиторите Сами Шокри и Рос О'Донъхю твърдят, че песента на Шийран има музикално сходство с тяхната "Oh Why".

Британската поп звезда Шийран, който се появи в тъмен костюм с вратовръзка в съдебната зала в Лондон, отхвърли обвинението им.

И двете песни прозвучаха днес в съдебната зала пред съдия Антъни Закароли.

Според адвоката на ищците Андрю Сътклиф сходството в определи фрази е "поразително", те са "почти идентични".

"Господин Шийран без съмнение е много талантлив, той е гений. Но също така е и сврака", каза той с препратка към птицата, която често е обвинявана, че краде. Адвокатът посочи още, че и клиентите му са "много талантливи композитори, които заслужават същото уважение като всеки друг артист и признание, когато е заслужено."

Ед Шийран и съавторите на спорното парче Стивън Маккъчън и Джон МакДейд отхвърлят твърденията на двамата ищци. През май 2018 г. те поискаха от Висшия съд да се произнесе, че няма нарушение на авторски права. Два месеца по-късно Шокри и О'Донъхю заведоха дело срещу тях.

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за "Shape Of You".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини