Last news in Fakti

5 Март, 2022 09:55 1 743 4

Съдят Ед Шийран за плагиатство

  • ед шийран-
  • съд-
  • плагиатство-
  • shape of you

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за "Shape Of You"

Съдят Ед Шийран за плагиатство - 1
Снимкa: Shutterstock

Британската поп звезда Ед Шийран се яви във Висшия съд в Лондон, където започна делото за авторски права по обвинение, че хитът му "Shape of You" съдържа музикални фрази от друго произведение, съобщи АФП, цитирани от dir.bg.

Песента "Shape of You" излезе през 2017 г. и се превърна в хит на 31-годишния Шийран. Тя все още е най-стриймваната песен в Спотифай с над три милиарда стриймвания. Тя донесе и награда "Грами" за най-добро по соло изпълнение на Шийран.

Композиторите Сами Шокри и Рос О'Донъхю твърдят, че песента на Шийран има музикално сходство с тяхната "Oh Why".

Британската поп звезда Шийран, който се появи в тъмен костюм с вратовръзка в съдебната зала в Лондон, отхвърли обвинението им.

И двете песни прозвучаха днес в съдебната зала пред съдия Антъни Закароли.

Според адвоката на ищците Андрю Сътклиф сходството в определи фрази е "поразително", те са "почти идентични".

"Господин Шийран без съмнение е много талантлив, той е гений. Но също така е и сврака", каза той с препратка към птицата, която често е обвинявана, че краде. Адвокатът посочи още, че и клиентите му са "много талантливи композитори, които заслужават същото уважение като всеки друг артист и признание, когато е заслужено."

Ед Шийран и съавторите на спорното парче Стивън Маккъчън и Джон МакДейд отхвърлят твърденията на двамата ищци. През май 2018 г. те поискаха от Висшия съд да се произнесе, че няма нарушение на авторски права. Два месеца по-късно Шокри и О'Донъхю заведоха дело срещу тях.

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за "Shape Of You".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    4 0 Отговор
    Отивам да си стриймна една студена бира от хладилника.
  • 2 фАНТОМасс

    3 2 Отговор
    Някой е разбрал , че момчето е бездарно ли ? На никой ли вече не му се плаче от неговите сълзливо-сополиви музики !
  • 3 Октопус

    1 0 Отговор
    А бе оставете тигърчето на мира
  • 4 Пръц

    0 0 Отговор
    Не знам доколко сте наясно с личният живот на Шийран ,но едно нещо ме кефи:Това ,че този пич изкупи всичките имоти на съседите си ,които постоянно се оплакваха от него и на това мясти изгради едно собствено мини село с традиционния за Англичаните местен PUB.Абсоютен малоумник,но е мултимилионер.