Отидете към основна версия

1 510 6

След 18-годишна пауза: Музеят на Христо Смирненски отвори врати

  • христо смирненски-
  • музей-
  • софия

Официалното откриване беше  в двора на къщата на столичната улица "Овче поле".

След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на поета Христо Смирненски отвори отново врати вчера. Официалното откриване беше в двора на къщата на столичната улица "Овче поле", съобщи БНР.

В обновения дом на поета посетителите ще се потопят в автентичната атмосфера, в която от 1916 до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от Кукуш. Тук Смирненски пише едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В основната битова експозиция са оригинални вещи и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета.

В залата на втория етаж пък има лични вещи, кореспонденция, оригинални ръкописи, снимки, първи и по-нататъшни издания на негови произведения. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на Христо Смирненски.

Сред най-интересните експонати са: театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни творби, както и предсмъртният бележник на поета, притежание на Националния литературен музей.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини