Отидете към основна версия

1 230 2

Орхан Памук пише нов роман

  • орхан памук -
  • роман-
  • художник

По думите на Орхан Памук романът е свързан с младежката му мечта да стане художник

Снимка: Орхан Памук / БТА

Носителят на Нобелова награда за литература Орхан Памук подготвя нов роман под заглавие “Картоиграчи". На пресконференция в Музея на невинността в Истанбул писателят представи темата и някои подробности от новото си произведение.

По думите на Орхан Памук романът е свързан с младежката му мечта да стане художник.

„Може би защото исках да бъда художник в младостта си, докато бях на 22, затова обичам да влагам нагледни неща, които да съответстват на съдържанието на романа, но не да го илюстрират, а да разкриват същността му. Сега пиша нов роман. Казва се "Картоиграчи". Той е за пристрастените към играта на карти. Но картите, с които главните герои играят, са от чуждестранен произход. Докато говорят помежду си, в един момент те предлагат: „А защо да не изработим родни (турски) карти? На мястото на поп каро (на турски папаз) ще поставим султан например. Или дама вместо кралицата. Така изработват нови карти. Аз също участвам в този процес. Така че този път няма да направя музей от романа (има се предвид Музеят на невинността - б.а.), а ще направя карти за игра. Проектът, който бе осъществен в Музея на невинността, ще продължи”, каза писателят.

Орхан Памук сподели, че възнамерява да направи филм, който ще се излъчва на екраните в Музея на невинността.

Тези дни се навършват 10 години от откриването на Музея на невинността в Истанбул. За този период музеят е бил посетен от 285 хиляди души, половината от които са от чужбина и видни интелектуалци от цял свят. Освен това 36 хиляди души са се възползвали от привилегията за безплатно посещение (журналисти, екскурзоводи и т.н.).

“Всъщност идеята за този музей се роди още докато пишех романа (Музей на невинността), т.е. преди 17-18 години. Издържа се от продажбата на билети, откъдето постъпват и приходи. Но тези приходи не са лично мои, а са на фондацията, с която изработваме копия на музейните експонати, които са оригинални вещи на героите. Към експозицията прибавихме и 6 нови части от 33, 61, 62, 75, 76 и 77 глава на романа. Аз вложих лични средства за създаването на музея, но след откриването му, не съм влагал пари. И се гордея с това", каза писателят, като подчерта, че Музеят на невинността е любимото му произведение.

През 2014 г. Музеят на невинността бе обявен за музей на годината в Европа.

Около 40 копия на експонати от музея ще бъдат изложени в продължение на 5 години в различни музеи в Китай, а след това ще бъдат предоставени за постоянно в един от музеите на Турция.

Изгочник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини