Отидете към основна версия

3 237 21

Операта в Одеса уволни главния си диригент заради съпруга на Анна Нетребко

  • опера-
  • балет-
  • одеса-
  • вячеслав волич-
  • анна нетребко-
  • уволнение-
  • украйна-
  • юсиф ейвазов

Вячеслав Чернухо-Волич е участвал в спектакъл на съпруга на Анна Нетребко - Юсиф Ейвазов, в Азербайджан

Одеският национален академичен театър за опера и балет уволни главния си диригент Вячеслав Чернухо-Волич заради участието му в спектакъл на театъра на съпруга на оперната дива Анна Нетребко в Азербайджан. Това е съобщено в сайта на украинската културна институция, предава в. Сега.

„Причина за прекратяването на договора стана приемането от господин Волич на лично, несъгласувано с ръководството на театъра решение да дирижира представление на операта в Баку, където неотдавна станаха кадрови промени и на длъжността директор беше назначен Юсиф Ейвазов (съпругът на сопраното Анна Нетребко – б.р.)“, казва се в изявлението. Управата на Одеската опера смята за недопустимо изпълнението на Чернухо-Волич в качеството му на гост-диригент на спектакъла „Бохеми“ на Азербайджанския държавен академичен театър за опера и балет, състояло се на 8 април.

„Ръководството на театъра смята подобни действия на главния диригент на Националната опера за недопустими в момент на пълномащабна военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Позицията на артиста, представляващ украинското изкуство на международно ниво, трябва да бъде ясна и разбираема: осъждане на варварските действия на Русия срещу нашата държава и недопустимост на всякакви контакти с представители на „руския свят“, и тези, които подкрепят руските агресори“, обяснява съобщението в сайта на институцията.

От ръководството на операта в Одеса са категорични, че за тях е невъзможно да продължат трудовите отношения с личности без ясно изразена гражданска и патриотична позиция, поради което договорът с главния диригент се прекратява предсрочно. Одеският вестник „Думская“ обаче уточнява: „Чернухо-Волич сътрудничи на операта в Баку вече над 10 години, а Ейвазов, до когото диригентът е фотографиран, дори не го е канил. Поканата е отправена от предишния директор, тоест той е изпълнявал предварително договорен анажимент да дирижира операта „Бохеми“.

През март стана известно, че от "Метрополитън опера" в Ню Йорк са били задължени със съдебно решение да изплатят на оперната певица с руско и австрийско гражданство Анна Нетребко 200 000 долара обезщетение за отменени участия. Оттам анулираха ангажиментите ѝ в оперите „Дон Карлос“, „Силата на съдбата“ и „Андре Шение“, тъй като звездата публично така и не се дистанцира категорично от агресивната политика на Кремъл по отношение на Украйна, което нарушава клаузата за поведение, изисквано от Метреполитън от техните артисти.

Една от най-изтъкнатите оперни прими в света официално подкрепяше Путин в президентската му кампания през 2012 г., правеше възторжени изявления за него преди войната и крайно неуместни такива след началото на инвазията. Ето защо, макар че нареди да бъде компенсирана, съдът ѝ наложи и глоба в размер на близо 30 000 долара за политически некоректните ѝ публични откровения. Междувременно пък Мет опера отстрани и съпруга на Нетребко, азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов, от предстоящите 6 представления на "Тоска" заради липсата му на ясно артикулирана позиция, осъждаща руската агресия в Украйна.

Ръководството на "Метрополитън опера" в Ню Йорк трябва да изплати на руско-австрийската оперна дива Анна Нетребко 200 000 долара в качеството на компенсация за отменени участия след първоначалния ѝ отказ да вземе категорична публична позиция срещу политиката на руския

Както радио Classic FM оповести, Ейвазов бе назначен за директор на Азербайджанския академичен театър за опера и балет в столицата Баку на 11 април. Той сменя на поста Акиф Меликов, който е бил уволнен или изгонен, според различните информационни източници. Договорът на 73-годишния Меликов изтече на 2 април. Официално Министерството на културата на Азербайджан посочи като причина за смяната и неподновяването на договора му възрастта на Меликов.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.

Свързани новини