Отидете към основна версия

1 702 0

ВМРО: Джамията в Карлово трябва да остане паметник на културата

  • джамия-
  • карлово-
  • паметник на културата-
  • вмро-
  • мюфтийството-
  • закона за вероизповеданията-
  • претенции

Претенции на мюфтийството вече създадоха подобни казуси в Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Враца, Добрич, Гоце Делчев и др.

"Куршум джамия" в Карлово

Декларация срещу опитите на мюфтийството да превърне и джамията в Карлово в действащ мюсюлмански храм разпространиха от ВМРО.

Карловската „Куршум джамия” е поредният паметник на културата, за който мюфтийството заведе дело. Подобни казуси вече разбуниха духовете в много градове на страната като Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Враца, Добрич, Гоце Делчев и др. Навсякъде ВМРО се противопоставя с енергични акции.

Причината за действията на Главното мюфтийство са промени в закона за вероизповеданията, които позволяват претенции.

„Според нас, мюфтийството няма никакви законови основания да претендира за тези имоти, защото тези въпроси са уредени и прекратени с двустранни договори между Царство България и Османската империя през 1908 г. след обявяването на независимостта на царството”, пише в декларацията.

Според ВМРО, тези имоти, в огромната си част бивши мюсюлмански храмове, са построени върху разрушени християнски черкви, върху тракийски светилища или и върху двете.

„Ние сме против нашествието на радикалния ислямизъм в държавата ни и против политическите претенции на Главното мюфтийство”, завършва декларацията. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е написал писмо до ръководството на Главно мюфтийство с искане да оттегли съдебния иск за придобиване на "Куршум джамия", съобщи "Дарик".

„Отправям този апел към вас, защото вярваме, че вместо да издигаме огради, е по-правилно да строим мостове между различните вероизповедания в Карлово, както е било досега”, се казва в обръщението на кмета.

„Карловци сме мирни, работливи и родолюбиви хора. Винаги сме живели в разбирателство – християни и мюсюлмани. С този съдебен иск вие ни противопоставяте едни срещу други, разделяте ни. Разрушавате тези хармонични отношения, градени с десетилетия”, пише още Кабаиванов.

Според него, на карловските мюсюлмани не им е необходима втора джамия, защото изповядват своята религия в действащата "Ялъ джамия".

Кабаиванов припомня, че когато преди години "Ялъ джамия" е изгоряла и финансите, предоставени от държавата, не достигаха за нейното възстановяване, християните от Карлово са събрали пари, за да може да се довърши ремонтът по-бързо.

В края на писмото карловският кмета настоява толерантността на карловци да не се приема като слабост и ако мюфтийството наистина милее за джамията, да се включи в намирането на средства за реставрацията й.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини