Отидете към основна версия

4 865 60

Почина актьорът Славчо Пеев

  • славчо пеев-
  • починал

Пеев е един от най-известните привърженици на софийския "Локомотив", като рядко пропуска мач на любимия клуб

Илюстративна снимка, БГНЕС

Напусна ни актьорът Славчо Пеев.

Печалната вест съобщи във "Фейсбук" директорът на Сатиричен театър "Алеко Константинов" - Калин Сърменов.

"Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа той.

Светослав (Славчо) Панайотов Пеев е български театрален, телевизионен и филмов актьор, режисьор и художник. Роден на 4 април 1939 г. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1964 г. Пеев работи в Драматичен театър „Йордан Йовков“ Толбухин, в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ (1967 –), където е директор до 1989, и в Дарик радио.

Директор на Българската академия за култура в Рим, и на Централния студентски дом на културата (1992 –). Актьорската кариера на Пеев включва изиграни над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма.[1] Измежду филмите с негово участие са „Конникът“ (1964), „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971), „С деца на море“ (1972), „Мисия Лондон“ (2010) и много други.

Режисьорската му кариера е свързана с театъра и започва през 2006 г. Тогава Пеев поставя „Римска баня“ от Станислав Стратиев в Сатиричния театър. Други режисирани постановки от него са „Две сватби и едно прелюбодеяние“ от Рей Куни и „Таблата“ от Димитрис Кехаидис.

Пеев е един от най-известните привърженици на софийския "Локомотив", като рядко пропуска мач на любимия клуб. За известен период от време през 90-те години е пресаташе на клуба.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Стоичков потъна в скръб!

    Легендата на българския и световния футбол Христо Стоичков използва профила си във „Фейсбук“, за да сподели тъгата си за кончината на Слав ...
    27.02.2024
    6 058
    31