Отидете към основна версия

1 487 12

Тодор и Боряна Йотови: Не сме против фестивала, а срещу идеологията, базирана на неверните преводи на тракийски артефакти

  • тодор и боряна йотови-
  • фестивал-
  • тракийски мистерии

Отговор по повод статията, публикувана под заглавие „Културният феномен "Фестивал Тракийски Мистерии"

Снимка: dir.bg

Настоящият отговор следва да бъде разглеждан във връзка и с отговора ни на манипулациите на братя Гайд и ръководената от тях Богари Медия, достъпен на https://fakti.bg/kultura-art/913818-todor-i-borana-iotovi-varhu-nas-se-izliva-slovesna-ataka-ot-kleveti-i-laji.тракий

Нямаме нищо против „Фестивал Тракийски Мистерии“ - относно неговата музика и хореография, таланта и труда на онези, които участват, без да си дават сметка за манипулацията и фалшификациите, които подпомагат. Това, което имаме против по отношение на Фестивала, е идеологията, базирана на неверните преводи на тракийски артефакти, с които са захранени словесните напеви, пропагандирани чрез Фестивала и въвеждащи в заблуда българската общественост, както и използването на напеви на бохарски език (едно към едно), представен като тракийски. Не очерняме творците, а изобличаваме фалшивата основа на онова, което са подведени да пропагандират.

Нямаме никаква връзка с лицата, които Гайд манипулативно настаняват като наши съмишленици в изнесените от нас факти, и за които твърдят, че действаме като подставени лица. Ние нямаме и не сме изразявали мнения против това Фестивал Тракийски Мистерии да бъде представян където и да е, ако се изчисти от фактологичните неистини и в действителност се превърне в това, за което бива представян – достоверен формат-възстановка на културни, исторически и културологични находки.

В никоя наша публикация или проява не сме дискутирали вярата на творците от Фестивал Тракийски Мистерии, извън изнесените факти относно Тракийската Църква, които самите Гайд не отричат или за които има лесно доказуема фактология, стояща за тях. Никога и никъде не сме споменавали имена, освен тези на членове на фамилията Гайдарски (и синовете Георгиеви, общо презентирайки се самите те като Гайд), нито има призоваване към дискриминация по какъвто и да е начин, нито има каквито и да е негативни твърдения срещу който и да е член на Тракийската Църква, известна вътрешно като „Събор“ – напротив, онези, за които имаме надежда, че не са съзнателни участници във фалшификациите и манипулациите, многократно са назовани „верни, търсещи хора“.

Докато сме имали пряка видимост към случващото се, в организацията на мероприятията на Академия Орфика участват само членове на Събора, а именно в твърдението на Пламен Иванов, че са правени кастинги, проличава желанието за привличане на нови хора към тази форма на представяне на култа. Относно въвличането на младежи в организацията „Тракийска Църква“, известна вътрешно като „Събор“, чрез първоначално ангажиране в постановките на Академия Орфика, съществуват реално случаи, за които не само ние можем да споделим конкретна фактология пред заинтересованите ведомства. Относно участниците във Фестивала Тракийски Мистерии – постарали сме се в нашите материали всички лица, които могат да бъдат разпознати, да бъдат надлежно скрити, за да останат неразпознаваеми, което само по себе си предотвратява възможност за дискриминация (въпреки че тези лица са свободно използвани от Академия Орфика в публични презентационнни, документални и рекламни материали). Точно обратно - Гайд и Богари Медия си позволиха да разкрият лица на хора, пожелали анонимност, с което подбуждат към дискриминация, както и систематично използват във форматите си гротескни извадки и колажи на граждани на Република България, включително такива (като нас), които не са публични личности.

Желаем на всички творци от Академия Орфика успех в творчеството им, свободно от манипулации и лъжи!

Тодор и Боряна Йотови

20.09.2024 год.

гр.София

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини