Отидете към основна версия

1 024 17

Над 150 китаристи изпълниха "Клетва" от филма "Вчера" в памет на Кирил Маричков ВИДЕО

  • кирил маричков-
  • почит-
  • клетва-
  • китаристи

Починалият лидер на "Щурците" трябваше да присъства на първото по рода си у нас групово свирене на китара

Снимка: БГНЕС

Над 150 китаристи изсвириха "Клетва" от култовия филм "Вчера" на "Щурците" в памет на рок легендата Кирил Маричков, предаде БНТ.

Събитието в парка пред НДК започна с едноминутни аплодисменти за патриарха на родната рок музика. Това бе и първото по рода си масово свирене на китари у нас.

На фестивала на китарата трябваше да присъства лично самият Маричков.

Дидо от Д2: Сега, след като Кирил Маричков гледа отгоре, искаме да направим нещо, за да почетем неговата памет.

Митко Кърнев: Никога да не го забравяме. Това е ясно. Благодаря ви. Киро, гледай.

И така в един глас от сцената и от струните на над 150 китари с песента "Клетва" беше почетен големият Кирил Маричков, който е и нейн автор. Пише я за филма "Вчера" и неведнъж е казвал, че тя ще го надживее.

За първия фестивал на китарата у нас участието си още преди два месеца е потвърдил патриархът на българския рок. Организаторите искали да го поздравят за 80-ия му юбилей. От самото начало идеята за масовото свирене е включвала да се изпълнят общо 3 песни след сериозен подбор.

"Той много се трогна от това, че песента, която сме избрали, е неговата и че искаме да го поздравим и каза, че с радост би присъствал. И да се наслади на тази гледка. И ни потвърди, че ще присъства. На нас ни се наложи да сменим датите и отново се чухме с него. И ни потвърди, че в неделя ще може да присъства. Той беше искрено изненадан, че чужденци са научили неговите произведения. Вярваме, че той също днес е бил с нас и е видял това, което всички направиха", заяви Сребрена, организатор на Sofia Guitar Fest.

Българи и чужденци от 12 държави свириха в тон.

Димитър, участник: Абсолютно емблематична музика, която е вдъхновила много, много музиканти.

"Това, което се случи с Кирил точно на първия ден на Sofia Guitar Fest, показва силата на музиката да преминава през времето, да събира хората и поколенията и това показаха и китаристите, които от всякакви поколения се бяха събрали", заяви Дидо, певец.

"При такава голяма загуба всичко заема съвсем друг смисъл. Помолих всички да станат и да изпратим големия Кирил Маричков с дълги ръкопляскания от сърце. Познавах го от много отдавна. Предстои да асимилирам, истината е, че не мога да приема това нещо", каза още Митко Кърнев, китарист.

От малки до големи - всички обичаха Кирил Маричков.

Десетки граждани се събраха снощи пред дома на Кирил Маричков, на софийската улица „Марин Дринов“, предаде БТА.

В продължение на около час звучаха едни от най-известните песни на напусналия ни в петък музикант, както и от общия му репертоар с „Щурците“.

На живо, без музикален съпровод, хората се върнаха към хитове като „Клетва“ от филма „Вчера“, „Среща“, „Две следи“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Аз съм просто човек“...

Около входната врата на кооперацията почитателите на Щуреца поставяха цветя и свещички.

Кирил Маричков си отиде в петък вечер, в село Селановци, община Оряхово, област Враца, където трябваше да има концерт. На 30 октомври роденият в София музикант трябваше да навърши 80 години.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини